Image default
Botosani

VIDEO/ Premieră absolută: cunoscutul naist din R. Moldova Vasile Iovu a concertat în casa lui Eminescu

Cunoscutul naist Vasile Iovu, solist-instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, din Republica Moldova, adus, miercuri, „Lacrimile Prutului”, pentru prima dată, în casa copilăriei lui Mihai Eminescu.

O doină compusă de el în anul în care a fost rupt gardul de sârmă ghimpată care despărțea românii de pe cele două maluri ale Prutului.

Aflat pentru a doua oară în vizită la Ipotești, după 1989, chiar de ziua poetului național, naistul a marcat momentul cu un concert ad-hoc susținut în salonul familiei Eminovici din Casa Memorială.

„Nu se compară cu niciuna din cele mai mari săli de concerte din lume” a mărturisit Vasile Iovu.

Au asistat membrii delegației din Republica Moldova, scriitori de peste Prut, și Constantin Adam, care a spus despre Vasile Iovu că este „un fel de Gheorghe Zamfir de peste Prut.”

 

Din 1972 Vasile Iovu este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Naţionale, astăzi a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” din Chişinău.

Vasile Iovu este primul naist profesionist din R. Moldova, primul profesor de nai, fondatorul clasei de nai la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (succesoarea Conservatorului „G. Musicescu” din Chişinău).

A efectuat turnee artistice în peste 35 de ţări și este autor a peste 200 de lucrări scrise, aranjate şi interpretate.

În anul 2000, lui Vasile Iovu i-a fost conferit „Ordinul Republicii” și Premiul Naţional. În 2015, a fost distins cu Ordinul ”Meritul Cultural” al României. Vasile Iovu este cetățean de onoare al municipiului Chișinău (potrivit Moldpres)

 

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate