Image default
Iași

VIDEO | Municipiul Iași va avea un nou monument istoric

Municipiul Iași va avea un nou monument istoric. Este vorba despre Parcul Copou, proiectul final urmând să includă mai multe obiective.

„După succesul pe care l-am avut cu clasarea drept monument istoric a Cimitirului Evreiesc și Cimitirului Eternitatea, am decis să facem aceleași demersuri și pentru Parcul Copou. Astfel, miercuri, 17 februarie, am primit de la Institutul Național al Patrimoniului o adresă oficială prin care am fost informați că Institutul este dispus să facă demersuri la Ministerul Culturii pentru clasarea ca monument istoric a Parcului Copou, cel mai vechi parc public municipal din spațiul extracarpatic și unul dintre primele parcuri municipale din estul Europei. Pentru aceasta municipalitatea va trebui să facă o serie de demersuri, printre care transmiterea regimului juridic, înscrierea în cartea funciară, transmiterea regimului tehnic, ridicarea topografică și o serie de măsurători. Dorim să restaurăm și reabilităm Grădina Copou, dar și monumentul Obeliscul cu Lei, precum și Monumentul Eroilor din Divizia a II-a din Primul Război Mondial, pentru a transforma toată zona într-un monument istoric integrat”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă.

În ședința din 30 iunie 2020 Consiliul Local al Municipiului Iași a adoptat în unanimitate o hotărâre de aprobare a indicatorilor tehnico – economici și devizului general privind investiția „Restaurare și reabilitare Grădina Copou”.

Potrivit unui comunicat de presă, investiția în valoare de 26.200.000 de lei, cu TVA, va presupune reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei cu o capacitate mai mare, reorganizarea compoziției obiectelor de artă și restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.), înființarea unui Teatru de Vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemelor de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat și computerizat, înființarea unei peluze rezistente la călcare și umbrire, modernizarea sistemului de iluminat funcțional și arhitectural, completarea lipsurilor vegetale.

 

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate