• Acasa
  • Iași
  • VIDEO | Iaşul, primul municipiu din ţară care primeşte titlul de „Comunitate sustenabilă”
Iași Slider Iasi

VIDEO | Iaşul, primul municipiu din ţară care primeşte titlul de „Comunitate sustenabilă”

Iașul a devenit primul municipiu din România certificat în conformitate cu sistemul European Energy Award, lansat prima dată în Elveția sub numele de Energiestadt.

Certificatul de „Comunitate Sustenabilă” în domeniul eficienței energetice a fost decernat luni, 12 aprilie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu. Premiul i-a fost oferit primarului Mihai Chirica de către Excelența Sa Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România.

Înaintea decernării distincției, cei doi oficiali au susținut scurte alocuțiuni pe marginea colaborării de succes derulată pe parcursul mai multor ani între municipiul Iași și Confederația Elvețiană.

Vreau să salut sprijinul continuu pe care statul elvețian l-a dat orașului Iași, începând cu primul proiect derulat aici, anume donația de tramvaie, apoi cu programul de asistență în domeniul termoficării, un program foarte consistent, de circa 5 milioane de dolari. Amintesc aici și de programul de asistență pentru Maternitatea «Cuza Vodă», la secția de neonatologie, la care se adaugă finanțarea unor organizații neguvernamentale în domenii legate de persoanele cu dizabilități și membrii etniilor reprezentative pentru comunitatea noastră și, nu în cele din urmă, colaborarea în domeniul medical și universitar”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La rândul său, Excelența Sa Arthur Mattli a remarcat schimbările pozitive care au avut loc în ultimii ani în ceea ce privește aspectul Municipiului Iași, precizând că relațiile de colaborare trebuie să continue cu același dinamism ca și în trecut.

Primul motiv al prezenței mele aici este legat de faptul că sediul Secretariatului Internațional pentru acordarea acestui premiu se află în Elveția, al doilea ar fi că a doua tranșă a contribuției elvețiene va facilita implementarea acestui premiu în România, iar al treilea motiv rezidă din faptul că am susținut deja programe de durabilitate cu suma de 10 milioane de franci elvețieni. Felicit Primăria Municipiului Iași pentru că a reușit să parcurgă toți pașii pentru ca Iașul să fie declarat un oraș sustenabil. De asemenea, vă felicit pentru semnarea convenției primarilor la nivel european, care înseamnă angajamentul pentru reducerea cu 25% a consumurilor energetice și cu 25% a îmbunătățirii eficienței energetice”, a declarat Excelența Sa Arthur Mattli

După ceremonia de la Palatul Roznovanu, oficialii s-au deplasat la intrarea în oraș din zona Păcurari, unde a fost dezvelit un indicator de Comunitate Sustenabilă.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate