Image default
Suceava

Statul va acoperi datoriile acumulate la proiectul judeţean “Utilităţi şi mediu la standarde europene”

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, astăzi, propunerea de rectificare bugetară prin care se alocă aproape 3 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.

Aceste sume au fost repartizate la nivelul tuturor localităților, urmând să fie completate și cu altă sumă, de 1,47 de miliarde, prin Hotărâre de Guvern, pentru finanțarea secțiunii de funcționare a bugetelor locale.

Această rectificare va rezolva distinct și problema financiară a primăriilor incluse în programul „Utilități și Mediu la standarde europene”, județul Suceava primind în acest sens suma de 30 de milioane de lei.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut în 2004 un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care administraţia judeţeană a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adăuga rata Eurobor.

Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare, la 1,5%.

Conform contractului, prin implementarea acestui proiect, urmau să beneficieze de gaz metan 61 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.

În luna mai, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declara la Frasin că va aloca de la bugetul de stat banii pentru “stingerea” datoriilor celor 61 de UAT-uri, incluse în proiectul “Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”.

”Suma de aproximativ 17 milioane de euro, cât a rămas de plată în urma acelui împrumut, se va aloca de la bugetul de stat. Se va stinge această sumă prin echilibrarea bugetelor locale (…) Un proiect care, din păcate, a creat pentru unele comunităţi locale ceea ce îşi doreau, dar alte 61 au rămas cu datorii pentru investiţii la care au visau, dar pe care nu le-au obţinut (…) S-au creat mai multe efecte negative (…) Se grevează dreptul de a participa la proiectele cu finanţare europeană, dobânzi care curg, din păcate, în mod nejustificat pentru multe din comunităţile locale din Suceava (…) S-a găsit o soluţie care va veni foarte curând, în sensul de a acoperi această povară financiară şi de a finaliza în acele comunităţi locale proiectele pentru care acest împrumut s-a luat, la vremea respectivă (…) În curând o să aveţi şi actul normativ”, spunea Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Ministrul arăta că este important să fie un concept integrat prin care, pe lângă acoperirea datoriilor, să se finalizeze şi proiectele ce vizează aducerea gazului metan în comunităţile respective.

“Se doreşte un concept integrat. Pe de o parte alocarea de fonduri de la bugetul de stat, pentru a acoperi această sarcină financiară la nivel local, pe de altă parte să continuăm ceea ce acele comunităţi locale aşteaptă, adică racordarea la partea de gaze. Din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, lansat de curând de Guvernul României, se vor depune, pentru acele comunităţi locale, aceste proiecte pentru a finaliza ceea ce oamenii aşteaptă de foarte mulţi ani de zile”, preciza Teodorovici.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate