Image default
EXCLUSIV

Somn ușor

E luni și cum e prima zi lucrătoare a săptămânii, sunt mulți cei care și-ar fi prelungit somnul de dimineață. Nu mă refer doar la copii, ci în egală măsură la adulți. Pentru că somnul e tare dulce dimineața, mai ales când seara amânăm cât mai mult ora de culcare. Somnul insuficient e una din problemele cu care ne confruntăm unii toată viața cu efecte nocive asupra funcționării organismului. Dar deși unii le cunoaștem, le ignorăm până în momentul în care problemele se acutizează.

Ignorarea calității și duratei somnului propriilor copii este însă un lucru de luat în discuție mai apăsat. Deoarece mi se întâmplă în ultimii ani să întâlnesc în calitate de profesor, copii inteligenți, dar care nu reușesc să ducă până la final o sarcină. Pentru că își pierd concentrarea pe drum, de zici că nu au avut-o niciodată. Care în lipsa concentrării nu reușesc să realizeze o sarcină ce la început li se părea banală. Care nu au o disciplină a muncii pentru că nu au acasă un program riguros. Adică un program cu ore exacte, care să includă majoritatea activităților unei zile. Care se culcă într-o zi la 9 seara- așa cum este firesc, iar în altă zi sting lumina după ora 12 noaptea.

Programul acesta haotic al orelor de culcare afectează capacitatea celor mici de învățare mult mai mult decât ne imaginăm!

Citeam un studiu pe această temă realizat la o universitate din Londra, care a ajuns la concluzia că acești copii au performanțe mult mai scăzute la citit, matematică și conștientizare spațială. Și că această dezordine a orelor de somn afectează mai ales fetele în perioada copilăriei. Până aici sunt total de acord, privind spre copiii noștri care vin obosiți la școală. Mai afirmau însă aceste studii că s-a observat că programul haotic al orelor de culcare este caracteristic copiilor care provin din familiile dezorganizate, cu un „trecut dezavantajat din punct de vedere social”. Aici am câteva rezerve. Pentru că la noi se întâmplă ca cei care se culcă la ore diferite din seară sau noapte să fie de multe ori copii din familii cu un nivel ridicat de educație. Cu părinți cu responsabilități mari la job, dar care nu vor să lase totul în seama unei bone. Adică acei părinți care, deși ajung târziu acasă își doresc să le citească celor mici povestea înainte de culcare. Pentru că își doresc să joace un rol important în viața celui mic.

Din păcate însă nu le putem avea pe toate. Și minunat ar fi ca binele pe care vrem să îl facem celui mic din familie să însemne și stabilirea unei rutine în ceea ce privește orele de somn. Pentru binele prezent și viitor. Pentru un somn ușor, început și finalizat la ore adecvate, poate fi de folos și consumarea în familie, înainte de ora de culcare, a unei doze de educație.

 

prof. Adriana Maria Nichitean

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate