Image default
Suceava

Restricții impuse în orașul Siret, unde incidenţa cumulată a cazurilor de infectare a trecut de 7 la mia de locuitori

Prefectul județului Suceava a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, în ședință extraordinară, în data de 17 septembrie 2020, pe ordinea de zi fiind analiza contextului epidemiologic actual înregistrat la nivelul județului Suceava, și în special la nivelul orașului Siret. La ședința CJSU a fost invitat să participe și primarul orașului Siret, Adrian Popoiu.

În urma analizei efectuate, ținându-se cont de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, de propunerile consiliilor de administrație ale unităților de învățământ din județ, avizate de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Direcția Sănătate Publică Suceava, precum și de prevederile art. 6 din Ordinul comun MEC/MS nr. 5487/1494 din 31 august 2020, s-a decis ca la nivelul orașului Siret să fie suspendate toate activitățile cu publicul a operatorilor economici de tip HORECA care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, respectiv a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor, în interiorul clădirilor.

De asemenea s-a hotărât ca toate manifestările și activitățile cu public desfășurate în aer liber, permise de legislația incidentă în domeniul prevenirii și combaterii pandemiei de COVID-19, se vor organiza și desfășura cu obligativitatea purtării mijloacelor individuale de protecție (mască de protecție etc.) și respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspândirii riscului epidemiologic, cu precădere a celor de distanțare fizică.

În ceea ce privește Scenariile de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din orașul Siret – unități de învățământ cu personalitate juridică și structurile arondate acestora, pentru începutul anului școlar 2020-2021, acestea au fost modificate în sensul adoptării scenariului roșu pentru Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret și Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret.

Hotărârea CJSU adoptată în ședința din data de 17.09.2020 este aplicabilă până la diminuarea incidenței cazurilor pozitive la nivelul orașului Siret sub pragul de 1,5/1000 de locuitori.

Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a declarat:

„Prefectul județului a apreciat că am acționat corect, dar sunt foarte nemulțumit de deciziile Avocatului Poporului și ale Curții Constituționale care ne împiedică să ne facem treaba ca în această primăvară.

Nu mai putem afla identitatea persoanelor infectate, nu mai putem impune izolarea contacților direcți, nu mai putem verifica respectarea condițiilor de izolare. Totul pentru că Avocatul Poporului precum și Curtea Constituțională au decis că aceste măsuri ar fi de natură să încalce libertatea cetățeanului.

Numărul de infectați a crescut foarte mult în urma efectuării testelor din ultimele zile. Acestea s-au făcut pe grupuri de persoane tocmai în urma apariției unor cazuri de COVID 19. Din fericire situația poate fi controlată astfel încât nu este nevoie de carantinarea orașului.

Pe surse am aflat ca numărul infectarilor in ultimele 14 zile a depășit cifra de 75, rezultând o rata de peste 7 la mie raportate la aceasta perioada.

Orașul nu se carantinează, dar se vor lua o serie de măsuri de prevenire și combatere a COVID 19.

Decizia Comitetului judetean pentru situații de urgentă este:
1. închiderea in interior a restaurantelor.
2. Închiderea sălilor de jocuri de noroc
3. Slujbele se desfășoară doar in aer liber și se recomanda purtarea măștilor.
4. Activitățile politice și culturale sunt interzise in spații închise.

Toate aceste restricții sunt menținute atâta timp cât rata infectarilor este de peste 3 la mie in ultimele 14 zile.

De asemenea școlile, in conformitatea cu decizia consiliilor de administrație proprii și a Inspectoratului Școlar își desfășoară activitatea doar in on line.”

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate