• Acasa
  • Iași
  • REPORTAJ AUDIO | Postul Crăciunului – tradiție, religie, sănătate. Sfaturile specialiștilor
Iași Slider Iasi

REPORTAJ AUDIO | Postul Crăciunului – tradiție, religie, sănătate. Sfaturile specialiștilor

Angela Paveliuc-Olariu, etnograf, ne spune că postul este mai mult decât o curățire a trupului, asta a învățat stând, ani la rând, în casele românilor de odinioară.

Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după cel al Paştelui, a început luni, 15 noiembrie, şi se încheie pe 24 decembrie. Etnografa Angela Paveliuc-Olariu (82 de ani) a adunat, vreme de şase decenii, informaţii inedite despre una dintre cele mai de preţ bogăţii ale României: tradiţia.

Postul Crăciunului nu este doar o curățire a trupului”, subliniază etnografa. Veți afla în reportajul de mai jos ce reprezenta acest post în casele românilor de odinioară.

Multe dezlegări la pește

Preoţii spun că Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte. Cea mai aspră zi de postire pentru credincioşi este Ajunul Naşterii Domnului. Până atunci, aceştia se pot bucura de multe zile cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru şi este aşteptat în case preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului.

Trebuie să ne găsească aceste zile într-o stare de curăție sufletească. Așa cum spunea și Sfântul Ioan Gură de Aur: «Cel ce postește să se ferească de la a face orice rău. Acest post de 40 de zile, care este unul ușor, cu multe dezlegări, este o perioadă în care noi să fim mai buni”, spune Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, în reportajul marca Știrile VIVA FM. 

Echilibru și sănătate în farfurie

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra faptului că este important să fim echilibraţi, să consumăm produse sănătoase pentru organism şi să le evităm pe cele din comerţ. „Pentru a nu avea o creștere în greutate la finalul postului, este foarte important să avem o bună disciplină a meselor, pentru un bun control al apetitului”, spune nutriționistul Adina Rusu. Cum putem face asta aflăm în reportajul de mai jos.

REPORTAJ AUDIO | Postul Crăciunului – tradiție, religie, sănătate. Sfaturile specialiștilor

 

Material realizat de Alina Batcu pentru VIVA FM.

Vă recomandăm să citiți și:

AUDIO | Automedicația cu antibiotice. Bacteriile şi virusurile, două armate diferite. Ce spun specialiștii din zona de Nord-Est a României

AUDIO | România a devenit o piață de consum. Vasile Pușcașu: „Nu putem să avem alte speranțe decât frica că s-ar putea să fie mai rău”

 

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate