• Acasa
  • Iași
  • PROTEST CU TRACTOARELE ÎN JUDEȚELE MOLDOVEI
Iași Slider Iasi

PROTEST CU TRACTOARELE ÎN JUDEȚELE MOLDOVEI

Fermierii români ies miercuri, 7 aprilie, cu tractoarele în stradă! Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII” organizează un marș al tractoarelor în mai multe județe ale țării. Este un strigăt de disperare al fermierilor! Agricultorii au datorii, sunt obligați să plătească penalități pentru contractele nerespectate din pricina secetei, despăgubiri nu primesc, plățile la motorină nu s-au făcut, iar ajutorul național tranzitoriu s-a înjumătățit.
,,Vă informăm că mâine, 07.04.2021, începând cu ora 14:00, noi, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII”-”DĂ-TE PE BRAZDĂ” IAȘI vom organiza un marș cu utilaje agricole în Municipiile Iași, Vaslui și Botoșani.
ITINERARIILE DE DESFĂȘURARE A MARȘULUI:
IASI: VALEA LUPULUI – BULEVARDUL PACURARI – BULEVARDUL INDEPENDENȚEI – ANASTASIE PANU – INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL IAȘI (STAȚIONARE 5 MINUTE)- SPLAI BAHLUI – CANTA – VALEA LUPULUI.
VASLUI: CRUCEA GĂRII ( str. Ștefan cel Mare) – BULEVARDUL TRAIAN- STR. ALECU DONICI- STR. NICOLAE BĂLCESCU- STR ȘTEFAN CEL MARE- PREFECTURA JUDEȚULUI VASLUI (STAȚIONARE 5 MINUTE) – CRUCEA GĂRII;
BOTOȘANI: E-ON ROMÂNIA (CALEA NAȚIONALĂ) – STRADA ARHIMANDRIT MARCHIAN – STRADA CUZA VODĂ – CALEA NAȚIONALĂ.
Menționăm că protestul se desfășoară în condițiile Legii nr. 60 din 1991 privind organizarea si desfășurarea adunărilor publice (publicata in Monitorul Oficial nr. 192 din 25 septembrie 1991) și este autorizat de către autoritățile competente.

Protestul exprimă strigătul de disperare privind tergiversarea acordări despăgubirilor pentru calamitățile culturilor din primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul 2019.

„Cerem imperativ prim ministrului domnului FLORIN-VASILE CÎȚU, să plătească despăgubirile pentru culturile calamitate din sume identificate la propunerea alianței,  pentru agricultură și cooperare.
Vă rugăm să popularizați demersurile noastre având în vedere situația extrem de gravă a Agriculturii din zonele de EST, SUD-EST și SUD a țării, zone grav afectate de seceta din anul agricol 2019-2020″, a precizat Președinte ACCPT județul Iași, EMIL BĂLTEANU.
ACCPT Iași a atașat la comunicat și o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîțu.
” SCRISOARE DESCHISĂ
DOMNULE PRIM MINISTRU,
1. MOTIVARE
Tergiversarea acordării despăgubirilor pentru calamitățile culturilor din primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul 2019.
2. ARGUMENTE
a) Anul trecut, urmare a secetei din zona de est si sud-est pentru fermieri inseamna:
I. Diminuarea cifrei de afaceri cu minim 40% pana la 90%;
II. Intarzieri la plata facturilor pentru inputuri – pierderi – 25 -50%;
III. Despagubirile ar acoperi costurile cu achizitia fertilizantilor care in ultimele 2 luni au crescut 50-80%;
IV. Costul carburantilor a crescut cu 20% din 15.11.2020 pana acum!
V. Distribuitorii nu mai finanteaza fermieri cu datorii din anul 2020;
VI. Culturile de primavara au fost mai puternic afectate decat cele de toamna iar acestea fiind despagubite in procent de ~90%. Nu este corect ca cele de toamna sa fie despagubite si cele de primavara NU.
VII. Unii fermieri, neindeplinind contractele de livrari cereale au primit penalitati de la 100 pana la 800 RON/TONA;
b) Dl. Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afirmat că: „Despagubirile nu acopera nici pe departe pierderile suferite de fermieri”;
c) Despagubirile se vor intoarce, in mare parte la buget prin: TVA, impozite, taxe locale.
3. IN CONCLUZIE, DOMNULE PRIM MINISTRU
Dorim să înțelegeți clar că pierderile din anul precedent (37% sub producția de cereale a anului 2019) se vor repeta, cu siguranță și în acest an, peste 40% dintre fermieri fiind în imposibilitatea de a-și asigura necesarul de reluare al activității agricole, fiind penalizați substanțial de către furnizorii de servicii, semințe, inputuri, amendamente, fertilizanți.
Este strigătul disperat al fermierilor, cu atât mai mult cu cât ANT-ul a fost redus substanțial pentru acest an și nu s-au plătit subvenții la motorină.
VĂ CEREM IMPERATIV UN RĂSPUNS FERM: ACORDAȚI DESPĂGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE ÎN ANUL 2020!
SOLUȚIILE DE IDENTIFICARE A SUMELOR NECESARE V-AU FOST PREZENTATE DE CĂTRE REPREZENTANȚII ALIANȚEI PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE.”

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate