Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – România se retrage din Societatea Națiunilor

Rememorarea de astăzi ne prilejuiește o întoarcere în timp, pe 11 iulie 1940.

În acea zi, România se retrăgea din Societatea Națiunilor, în semn de protest față de pactul RIBBENTROP – MOLOTOV (foto), prin care Basarabia și Bucovina de Nord erau ocupate de trupele sovietice.

Practic, agresiunea directă ar fi trebuit ținută sub control de Societatea Națiunilor, dar acest lucru nu mai putea fi valabil nici măcar teoretic.

Pentru a afla de ce, trebuie să dăm timpul și mai înapoi!

Societatea Națiunilor a avut la înființare, în 1919, idei generoase și anume controlul conflictelor și promovarea păcii între state, după experiența neagră a primului război mondial.

Nu mai puțin de 58 de state de pe toate continentele s-au înscris în această entitate, în speranța că vor conviețui în liniște și înțelegere și, o perioadă, așa s-a și întâmplat.

Chiar în lipsa Statelor Unite (care au refuzat permanent alăturarea), Societatea Națiunilor a inclus organisme economice, politice, financiare, administrative și de justiție care ar fi trebuit să rezolve eficient neînțelegerile statale.

Acest lucru s-a realizat o perioadă, dând imaginea unui veritabil tribunal internațional, dar izbucnirea celui de-al doilea război mondial a scos la iveală limita posibilităților.

Revenind la data de 11 iulie 1940, victimă a marilor puteri, România se retrăgea din Societatea Națiunilor după ce pierdea Basarabia și nordul Bucovinei.

Evenimentele aveau să se precipite: regele CAROL A II-LEA părăsea țara, Guvernul avea să fie preluat de generalul ION ANTONESCU și de Garda de Fier, iar România se va alia cu Germania nazistă împotriva Uniunii Sovietice comuniste.

Începea cea mai groaznică încleștare militară din istoria omenirii…

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Lasa comentariu

*Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate