Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Poezia „Un răsunet”, a lui Andrei Mureşanu, devine imn național (1990)

Schimbările regimurilor politice impun modificări inclusiv în privința simbolurilor naționale.

De acest lucru s-au convins și românii pe 24 martie 1990, la scurt timp de la căderea regimului comunist.

Atunci, poezia „Un răsunet”, a lui ANDREI MUREȘANU devenea imn național, înlocuind „Trei culori cunosc pe lume”.

Dar să dăm timpul și mai mult înapoi.

MUREȘANU a fost un poet combativ, care a scos în evidență cu precădere frământările sociale ale poporului într-o epocă zbuciumată, cea a revoluției de la 1848.

Poezia patriotică „Un răsunet” a fost scrisă în același an, fiind publicată în „Foaia pentru minte, inimă și literatură”, autorul dorind a fi un imbold al marșului revoluționarilor români din Transilvania. Prin îndemnul „Deșteaptă-te, române!” autorul făcea apel la trezirea conştiinţei naţionale, invocându-se virtuţile înaintaşilor pentru dinamizarea energiilor revoluţionare ale contemporanilor.

Chiar dacă evenimentele istorice nu s-au derulat atunci așa cum spera ANDREI MUREȘAN, poezia sa a revenit în atenție în decembrie 1989, la schimbarea regimului comunist.

Românii ieșiți atunci pe străzi au scandat versurile și chiar le-au scris pe pancarte, convinși fiind că astfel contribuie la redeșteptarea spiritului național.

Ceea ce ne demonstrează că, periodic, măcar unele aspecte ale istoriei se repetă.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate