Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Papa Ioan Paul II–lea ține o predică despre “culpele istorice ale bisericii” (2000)

Ziua de 12 aprilie a anului 2000 consemna schimbări majore de viziune și de acțiune la vârful Bisericii Catolice.

În cadrul unei ceremonii dedicate Zilei Iertării, papa IOAN PAUL AL II–LEA ținea o predică în care făcea referire la “culpele istorice ale bisericii”.

În vârstă de 80 ani atunci, suveranul pontif cerea iertare de la Dumnezeu pentru păcatele comise de membrii Bisericii și, în special, pentru păcatele comise în numele Bisericii.

Alături de alți 7 înalți oficiali, papa IOAN PAUL AL II–LEA a citit rugăciuni și a cerut “mărturisirea greșelilor pentru utilizarea metodelor neevanghelice în slujba credinței”, ca de exemplu în perioada Inchiziției.

El a atins și subiectul mai contemporan al păcatelor comise împotriva iubirii, păcii, drepturilor popoarelor, respectului culturilor și religiilor.

La final, înaltul prelat a spus că o astfel de ceremonie era necesară și că “Biserica nu încetează să implore iertarea lui Dumnezeu pentru păcatele membrilor ei”.

Așa cum era previzibil, această mea culpa a conducerii Bisericii Catolice a stârnit reacții contradictorii.

Puterea de a accepta și de a recunoaște greșelile care vin din trecut a fost salutată de adepții deschiderii și modernizării bisericii, dar, în același timp, a determinat critici puternice din partea celor care considerau că doctrina Bisericii este sfântă și că influența acesteia va fi afectată de asemenea episoade.

Privind retrospectiv, papa IOAN PAUL AL II–LEA are meritul de a fi inițiatorul acestor reflecții istorice și morale, care continuă să suscite interes de pe poziții divergente.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate