Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – NASA lansează primul satelit de telecomunicații

Ziua de 10 iulie rămâne importantă în istorie în strânsă legătură cu evenimentul petrecut în anul 1962.

NASA a lansat atunci, din Statele Unite, primul satelit de telecomunicații, denumit TELSTAR 1.

Un satelit liliputan, dacă ne gândim că avea un diametru de numai 90 centimetri, o greutate de 77 kilograme și funcționa pe bază de celule solare.

Imaginile recepționate la sol cu antene de mari dimensiuni și distribuite apoi terestru i-au entuziasmat pe cercetători, deși – la standardele de astăzi – ar fi mai degrabă modeste.

Dar, atunci, în 1962, imaginile cu drapelul american fâlfâind în vânt, cu Statuia Libertății și cu Turnul Eiffel transmise live peste Oceanul Atlantic au creat emoții puternice.

În afară de imagini TV, primul satelit de telecomunicații a asigurat convorbiri telefonice și fluxuri telegrafice atât în scop de cercetare, cât și pentru publicul larg.

TELSTAR 1 a funcționat doar 7 luni, după care a lăsat locul urmașilor din aceeași serie, dar cu caracteristici tot mai moderne.

Interesant este că – deși a ieșit de mult timp din uz – primul satelit de telecomunicații se învârte și acum în atmosferă, nemairevenind pe Pământ.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Lasa comentariu

*Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate