Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Manifestația dedicată regelui Mihai, pe 8 noiembrie 1945

Nu de puține ori evenimentele istorice derulate în anumite perioade sunt prezentate în funcție de interesele de moment ale conducătorilor și astăzi vă aducem un exemplu tipic.

Vorbim despre un incident petrecut pe 8 noiembrie 1945, cu prilejul unei manifestații desfășurate la București și care trebuia să omagieze ziua onomastică a regelui MIHAI.

 Mulțimea adunată la apelul Partidelor Liberal și Țărănesc l-a aclamat pe rege, dar Guvernul comunist subordonat Uniunii Sovietice a reacționat violent, forțele de ordine și grupuri de civili deschizând focul.

A urmat o baie de sânge care a lăsat în urmă 11 morți și zeci de răniți, aproximativ o mie de persoane fiind arestate.

De altfel, acestea din urmă vor fi folosite, 2 ani mai târziu, ca monedă de schimb atunci când Guvernul comunist l-a forțat pe regele MIHAI să abdice.

Dar, revenind, la violențele din 8 noiembrie 1945, istoria popularizată de regimul comunist a spus că demonstrația a fost îndreptată împotriva regelui și că participanții au cerut chiar moartea șefilor partidelor istorice.

De fapt, realitatea a stat exact pe dos, dar mersul de atunci al istoriei nu a permis cunoașterea adevărului.

Urmarea acestor incidente a fost că Uniunea Sovietică și-a intensificat presiunea în România, fapt ce a condus la detronarea regelui MIHAI, dispariția celorlalte partide politice și întronarea dictaturii proletariatului.

Aveau să urmeze 44 ani de comunism.

Bogdan Diaconița

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate