Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Liviu Babeş își dă foc pe pârtia de schi din Poiana Brașov, în semn de protest față de regimul comunist (1989)

Anul de grație 1989, care a adus căderea comunismului în Europa de Est, a consemnat, în ziua de 2 martie, un incident tragic.
Brașoveanul LIVIU BABEȘ își dădea foc pe pârtia de schi din Poiana Brașov, în semn de protest față de regimul comunist.

El avea să moară câteva ore mai târziu, la spital.

În vârstă de 47 de ani, BABEȘ era de profesie electrician, dar avea și o pasiune autodidactă pentru pictură.

Viața lui liniștită avea să se schimbe după represiunile Securității la adresa muncitorilor care participaseră în 1987 la protestele de stradă anti comuniste.

Ajuns la capătul puterilor, a decis să-și ia zilele într-un mod care să atragă atenția inclusiv turiștilor străini prezenți pe pârtia din Poiana Brașov.

Pe 2 martie 1989, a prins pe un copac de la marginea pârtiei un carton pe care scria „Opriți crima! Brașov = Auschwitz”, și-a turnat benzină pe haine, s-a autoincendiat și a coborât pe schiuri.

Incidentul a fost povestit ulterior în presa internațională, dar regimul comunist al lui NICOLAE CEAUȘESCU a păstrat tăcerea absolută.

Chiar și în aceste condiții, la înmormântarea care a avut loc în cimitirul central au participat sute de persoane, care auziseră la Radio Europa Liberă despre tragedia concitadinului lor.

În urma lui au rămas soția și o fiică de 11 ani.

Dar viața merge înainte și, de multe ori, reglează gesturile premeditate: în anul 2007 LIVIU BABEȘ a fost declarat erou-martir.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate