Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Johnny Weissmuller, primul om care înota 100 de metri sub un minut

Astăzi avem prilejul să vorbim despre un înotător american de origine română, care a cunoscut succesul nu numai în sport, ci și în cinematografie.

Și nu în oricare, ci în cea de început!

Pe 9 iulie 1922, JOHNNY WEISSMULLER (foto) devenea primul om care înota distanța de 100 de metri liber într-un timp de sub un minut.

Sau, ca să fim exacți, înotătorul născut la Timișoara avea nevoie de 58,6 secunde la stilul liber.

În vârstă de 18 ani, pentru WEISSMULLER va urma o carieră sportivă impresionantă, în decursul căreia a stabilit nu mai puțin de 67 de recorduri mondiale.

La toate acestea s-a adăugat, așa cum spuneam, cariera cinematografică, punctul culminant fiind celebrul rol al lui Tarzan.

Pelicula a fost turnată după un deceniu de la stabilirea recordului de sub 1 minut la înot și, datorită succesului uriaș, a fost urmată de alte 11 filme cu același personaj.

JOHNNY WEISSMULLER a ținut să facă și treaba cascadorilor, așa încât a călărit elefanți și rinoceri, s-a cățărat în copaci, s-a legănat pe liane și a interacționat cu maimuțe.

Toate acestea au rămas pe peliculă alb-negru, dar un singur lucru nu a rezistat: în prezent, recordul la proba de 100 metri înot este de sub 47 de secunde.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate