Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – JFK la Zidul Berlinului

VIVA FM îţi propune rubrica “Pe repede înapoi”, născută din dorinţa de a rememora evenimentele interesante petrecute de-a lungul timpului.

De la primul pas pe Lună, la căderea regimurilor comuniste, sau de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua Bucureşti, până la inventarea telefonului, afli amănunte pe care poate nu le știai, dintr-o paletă largă de domenii.

26 iunie

26 iunie 1963 este o dată importantă din istoria recentă.

Asta deoarece președintele american JOHN F. KENNEDY vizita partea vestică a capitalei Germaniei, Berlin, și ținea o cuvântare de încurajare a locuitorilor.

Contextul era extrem de pesimist: în urmă cu 2 ani, din ordin sovietic, fusese construit zidul care practic separa vestul capitalist de estul comunist.

Războiul rece dintre cele două ideologii se răsfrângea în toate domeniile, nu numai în politică, creând adversități greu de controlat.

În aceste condiții, președintele american a întreprins o vizită în Berlinul Occidental și a ținut să se adreseze mulțimii tocmai pentru a-și arată sprijinul.

El a început cu celebrele cuvinte în limba germană “Ich Bin ein Berliner!” (“Sunt berlinez!”) și a continuat “Democrația nu este perfectă, dar noi niciodată nu am construit un zid care separă oamenii aceleași țări!”.

La finalul discursului a insuflat speranțe auditoriului, spunând că va veni și momentul în care berlinezii vor trăi într-un oraș fără ziduri.

Dar evenimentele care au urmat au încetinit acest proces: JOHN F. KENNEDY a fost asasinat, 5 luni mai târziu în Dallas, războiul rece s-a întețit, iar zidul Berlinului a rezistat până în 1989.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Lasa comentariu

*Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate