Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Ion Irimescu primeşte Premiul pentru Excelență în Cultura Românească (2001)

Ziua de 23 martie rămâne importantă în cultura recentă, dacă ne gândim că în anul 2001 sculptorul ION IRIMESCU primea Premiul pentru Excelență în Cultura Românească.

Decernarea distincției, în valoare de 50.000 de dolari, a avut loc pe scena Ateneului Român, sub patronajul Fundației Naționale pentru Știință și Artă.

Originar dintr-o comună de lângă Fălticeni, maestrul, în vârstă de 98 de ani atunci, avea o carieră prodigioasă, începută cu studii în Franța și continuată cu numeroase expoziții în țară și străinătate.

Un episod interesant al vieții lui artistice a fost cel petrecut în anul 1975, când – în urma unei întrevederi cu președintele NICOLAE CEAUȘESCU – ION IRIMESCU a primit acceptul de a folosi bronzul din statuia lui STALIN, care fusese dată jos de pe soclul din Piața Aviatorilor.

În noile condiții politice – care marcau deschidere spre Occident și delimitare de regimul sovietic – statuia lui STALIN a fost dată la topit, din ea fiind turnată apoi statuia în mărime naturală a lui MIHAIL SADOVEANU.

Dar mândria cea mai mare a lui ION IRIMESCU a fost, fără îndoială, amenajarea muzeului care îi poartă numele și care adăpostește, în Fălticeni, cea mai mare parte a operei sale.

Cele peste 300 de sculpturi și o mie de desene constituie, dealtfel, cea mai mare colecție permanentă de autor din România.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate