Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Întâlnire la nivel înalt Nixon – Ceaușescu, în 1973

Fiecare regim politic are, așa cum este și normal, o perioadă de glorie și una de decădere.

Astăzi ne referim la ascensiunea liderului comunist NICOLAE CEAUȘESCU, care pe 3 decembrie 1973 începea o vizită oficială în Statele Unite.

Evenimentul era bine văzut atât pe plan intern, cât și în relațiile cu statele capitaliste, președintele român fiind considerat atunci un posibil democrat, evident în limitele impuse de ideologia comunistă.

Omologul american RICHARD NIXON i-a rezervat lui CEAUȘESCU și soției ELENA aproape toate onorurile posibile, cu discuții politice și economice, recepții și dineuri oficiale, defilări ale gărzii de onoare, acțiuni culturale și vizite la mari companii.

Dar foloasele acestei agende pline vor fi reciproce. Pentru americani, CEAUȘESCU era considerat o legătură eficientă cu țările din Asia cu care se aflau în conflict, altfel spus un canal sigur de comunicare.

Iar delegația română era interesată de obținerea clauzei națiunii celei mai favorizate, ce presupunea facilități vamale pentru produsele românești importate de Statele Unite.

Clauza va fi primită de România în următorii ani, dar vizita din decembrie 1973 înregistra și un eșec.

După recentele desecretizări ale arhivelor, s-a concluzionat că NICOLAE CEAUȘESCU se aștepta să primească credite în valoare de 400 milioane dolari, dar până la urmă valoarea acestora a fost de numai o treime.

Chiar și așa, dezvoltarea ulterioară a relațiilor politice și economice ne permit să spunem că întâlnirea NIXON – CEAUȘESCU și-a atins scopul în mare parte.

Bogdan Diaconița

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate