Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Întâlnire la nivel înalt Bush – Gorbaciov, Malta 1989

 Începutul lunii decembrie va rămâne în istoria recentă printr-un eveniment cu adevărat epocal, și asta o spunem fără teama de a folosi cuvinte mari.

Pe 2 decembrie 1989 liderii Statelor Unite și Uniunii Sovietice GEORGE W. BUSH și MIHAIL GORBACIOV se întâlneau în Malta pentru a pune la punct o nouă ordine mondială.

Discuțiile aveau loc la bordul unui crucișător sovietic, departe de privirile indiscrete, în încercarea de a încheia războiului rece care opunea cele două ideologii.

Momentul a fost prielnic pentru stabilirea sferelor de influență și a compensațiilor financiare aferente, deoarece în Europa de Est era în plină derulare procesul de renunțare la ideologia comunistă.

Specialiștii care au studiat evenimentul au concluzionat că la Malta nu au fost semnate acorduri, dar s-au definitivat condițiile de cădere a cortinei de fier, de reducere a înarmărilor nucleare și de redefinire a intereselor mondiale.

Mesajele celor 2 președinți au fost clare : Lumea părăsește o epocă și pășește într-alta nouă, iar amenințarea cu forța, neîncrederea, lupta ideologică și psihologică trebuie să aparțină trecutului.  

Interesant este că, deși întâlnirea BUSH – GORBACIOV s-a ținut cu ușile închise, președintele român NICOLAE CEAUȘESCU a primit în aceeași zi un raport destul de detaliat din partea lui IULIAN VLAD, șeful Departamentului Securității Statului.

CEAUȘESCU era informat, în termeni diplomatici, că liderii celor două superputeri hotărâseră să pună cruce ideologiei comuniste și să asigure o nouă ordine la nivel global.

Dar chiar și așa, cu toate aceste semnale care nu lăsau loc la interpretări, președintele român s-a considerat de neatins. Istoria, însă, l-a taxat aspru : mai avea de trăit 23 zile după întâlnirea din Malta.

Bogdan Diaconița

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate