Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Este inventat circuitul integrat (1958)

Dezvoltarea tehnicii la nivel mondial a cunoscut un reper important într-o zi de 12 septembrie.

Mai exact, în anul 1958, inginerul american JACK KILBY reușea să pună la punct primul circuit integrat din lume.

Considerat de specialiști cea mai mare invenție a secolului al XX-lea, circuitul integrat monolitic înlocuia atât tranzistoarele, cât și celelalte componente electronice.

Ideea lui KILBY a fost de a realiza rezistoare si condensatoare din material semiconductor, adică dintr-un singur cristal, având dimensiuni mici şi fiind mult mai ușor de produs.

Demonstrația din laborator a acestui microcip a fost încununată cu succes pe 12 septembrie 1958, după care a urmat extinderea cercetărilor în colaborare cu alți specialiști în domeniu.

Așa cum se întâmplă de obicei, noua tehnologie a avut mai întâi o aplicație pe scară largă în armată, contribuind la dezvoltarea sistemelor militare.

Timpul a arătat că înverșunarea cu care JACK KILBY și-a urmat pasiunea a dat roade: echipa coordonată de el avea să inventeze, 9 ani mai târziu, calculatorul electronic de mână, obiect care a ajuns în întreaga lume și care astăzi a devenit banal.

Iar circuitul integrat, acest dispozitiv aproape invizibil, se găseşte în toate aparatele electronice de care suntem înconjuraţi şi fără de care nu ne-am putea imagina societatea modernă.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate