Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Criminalul hitlerist Klaus Barbie este arestat în Bolivia (1983)

De multe ori crimele sunt plătite după mulți ani și istoria are grijă de acest lucru.

Astăzi dăm exemplul lui KLAUS BARBIE, unul dintre criminalii hitleriști depistat după 38 ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial.

Pe 19 ianuarie 1983 el era arestat în Bolivia, acolo unde se refugiase pentru a nu cădea în mâinile vânătorilor de naziști.

În vârstă de 70 ani atunci, BARBIE trăia sub identitatea unui pensionar bonom și religios, pe nume KLAUS ALTTMAN, colonel de armată în rezervă.
Dar, pentru a înțelege contextul, trebuie să dăm timpul și mai mult înapoi, până înaintea războiului.

Atunci el a fost înregimentat în Poliția Secretă germană, fiind responsabil de uciderea a mii de evrei, olandezi și mai ales membri ai rezistenței franceze, perioadă în care a primit apelativul Măcelarul din Lyon.

După înfrângerea Germaniei naziste, BARBIE a fost angajat, culmea!, de Serviciul de informații al armatei americane, care l-a apreciat pentru orientările sale anti-marxiste și i-a asigurat scăparea departe de ochii lumii, în Bolivia.

Acolo s-a bucurat de protecția dictatorului GARCIA TEJADA, dar asta numai până la căderea acestuia.

Interesant este că, în America de Sud, el a predat aceleași practici de interogatorii și tortură în care se perfecționase în perioada nazistă.
Documentele declasificate recent mai arată că BARBIE a derulat numeroase afaceri cu traficanții de droguri, inclusiv cu temutul PABLO ESCOBAR, cărora le-a furnizat armament și garanții în privința transporturilor de stupefiante.

Totuși, după schimbarea conducerii Boliviei, rămas fără sprijin, KLAUS BARBIE a fost identificat de serviciile secrete franceze, arestat, trimis în Franța, judecat și condamnat la închisoare pe viață pentru crime împotriva umanității.

Procesul care a urmat l-a pus în fața unor acuzații grave, susținute inclusiv de supraviețuitorii lagărelor și pe care le-a negat vehement.

Fostul nazist avea să mai trăiască 8 ani, murind în închisoare.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate