Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Clonarea primului embrion uman din lume (2001)

Astăzi vorbim despre o premieră pe care lumea a privit-o atât cu speranță, cât și cu rezerve, la mijloc fiind aspecte de ordin etic și moral.

Pe 25 noiembrie 2001, un grup de cercetători americani anunța clonarea primului embrion uman din lume.

Strict tehnic, realizarea a fost posibilă prin transferul nucleelor celulelor de piele în ovule prelevate de la femei.

Dezbaterile au fost cu atât mai furtunoase cu cât trecuseră doar 5 ani de la clonarea primului mamifer, oaia DOLLY.

Adversarii acestei practici au atras atenția că schimbările genetice artificiale vor scăpa de sub control și vor conduce la dezumanizare.

Ei spuneau că nimeni nu are voie să se joace de-a Dumnezeu și că lumea ar putea fi distrusă de asemenea experimente.

De cealaltă parte, adepții clonării prevedeau progrese medicale considerabile, printre care vindecarea unor boli incurabile și deschiderea de noi orizonturi științifice.

Informațiile din lumea medicală relevă că statele puternic dezvoltate au continuat de atunci cercetările, dar rezultatele sunt ținute departe de opinia publică, tocmai pentru că este vorba despre un subiect sensibil.

Unii cercetători consideră că s-a ajuns în situația în care – din punct de vedere tehnic – orice copie genetică este posibilă, atât a indivizilor actuali, cât și a celor din trecut, în măsura în care se poate extrage materialul genetic necesar.

Singurele care mai pot frâna acest proces sunt limitările legale și etice, dar acestea devin, o dată cu trecerea timpului, tot mai puține și mai ușor de depășit.

Ce ne va rezerva viitorul apropiat este greu de spus, probabil tehnologia va fi ținută greu în frâu…

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate