Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – Atentate cu avioane la Turnurile Gemene din New York (2001)

Ziua de 11 septembrie va rămâne în istorie drept una dintre cele mai tragice pe care le-a cunoscut omenirea.

În anul 2001, se produceau la New York și Washington atacuri sinucigașe pregătite și desfășurate de 19 componenți ai grupării Al Qaeda, majoritatea provenind din Arabia Saudită.

Ei au preluat controlul a 4 avioane de pasageri, două dintre ele lovind Turnurile Gemene din New York, altul intrând în clădirea Pentagonului, iar ultimul prăbușindu-se pe un câmp, după ce pasagerii au încercat să preia controlul aparatului.

Bilanțul atacurilor transmise live de televiziuni în întreaga lume a fost tragic: aproape 3.000 de oameni au decedat în avioane sau în clădirile lovite.

Confruntate cu scăderea influenței politice și cu pierderi economice generate de aceste atentate, Statele Unite au ripostat imediat, invadând Afganistanul, stat care sprijinea militanții Al Qaeda conduși de OSAMA BIN LADEN și înlăturând de la putere conducerea talibanilor.

Având în vedere succesiunea evenimentelor, pe seama atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 s-au dezvoltat numeroase teorii ale conspirației, care făceau referire la găsirea unui motiv de către președintele GEORGE W. BUSH pentru a întări legislația antiteroristă, pentru a extinde puterea armatei și a departamentelor de securitate și pentru a ataca Afganistanul și Irakul.

Anii au trecut și istoria ne arată că Statele Unite și-au consolidat influența în zonele mondiale de conflict, că legislația antiteroristă a fost înăsprită, iar grupările adversare au încasat lovituri nimicitoare.

La 3 ani de la atacuri, în 2004, BIN LADEN a recunoscut implicarea directă în atentatele de la New York și Washington, practic semnându-și sentința.

El a fost identificat în Pakistan și executat de o trupă de comando americană în anul 2011.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate