Image default
EXCLUSIV

Pe repede înapoi – 9.000 de oameni mor în urma unui cutremur în Mexic (1985)

Căutând să alegem un eveniment important al zilei de 19 septembrie, ne-am oprit asupra unuia tragic petrecut în Mexic, în anul 1985.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,1 pe scara Richter zguduia capitala Mexico City, provocând moartea a peste 9.000 de oameni și rănirea altor 30.000.

Dezastrul, produs la ora 7 dimineața, a fost de proporții nemaiîntâlnite: 100.000 de localnici au rămas fără locuințe, iar infrastructura rutieră și de utilități a fost serios avariată, chiar scoasă din uz.

Conform specialiștilor, seismul a avut forța echivalentă a 100 de bombe atomice asemenea celei de la Hiroshima.

Guvernul a instituit starea de dezastru și a solicitat ajutor extern masiv, conștient că numai cu forțe proprii nu poate depăși tragedia.
Distrugerile provocate de seism au fost cu atât mai demoralizatoare cu cât în anul următor, 1986, Mexicul urma să organizeze Campionatul Mondial de fotbal.

Dar investițiile masive, realizate cu sprijin extern, au reușit treptat să aducă normalitatea în viața locuitorilor din Mexico City, așa încât competiția sportivă s-a desfășurat normal.

Dar mișcările tectonice rămân o mare provocare căreia trebuie să-i facă față mexicanii, având în vedere că de atunci s-au mai înregistrat cutremure puternice.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate