Image default
EXCLUSIV

Pe repede înainte – Marca germană devine monedă comună

VIVA FM îţi propune rubrica “Pe repede înapoi”, născută din dorinţa de a rememora evenimentele interesante petrecute de-a lungul timpului.

De la primul pas pe Lună, la căderea regimurilor comuniste, sau de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua Bucureşti, până la inventarea telefonului, afli amănunte pe care poate nu le știai, dintr-o paletă largă de domenii.

1 iulie

Cu prilejul zilei de 1 iulie, am optat pentru un eveniment petrecut în 1990 și care a marcat reunificarea celei mai puternice țări din Europa.

Procesul de refacere al Germaniei – început în anul anterior, grație înțelegerilor între Uniunea Sovietică și Statelor Unite – aducea pentru partea estică o schimbare economică decisivă.

Estul comunist accepta marca germană ca monedă comună, consemnându-se astfel o reunificare pe cale economică, manieră ce s-a dovedit pragmatică, dar costisitoare în același timp.

Vor urma ani întregi de infuzii masive de capital dinspre vest spre est, aceasta fiind singura modalitate de netezire a diferențelor economice și sociale.

Marca germană avea să mai fie activă încă 9 ani, până în 1999, când a fost introdusă moneda unică a Uniunii Europene, euro.

Bogdan Diaconiţa

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate