Image default
EXCLUSIV

Părinți ,,elicopter”

Am citit de curând într-un articol despre faptul că părinții și-au dublat în ultimii 20 de ani timpul pe care-l petrec cu copiii. E o afirmație pe care n-aș lua-o de bună, în cazul multora.

Aș spune mai degrabă că părinții ultimilor ani au devenit mai conștienți de faptul că este necesar să petreacă în familie cât mai mult timp și mai preocupați să facă rost de el. Doar că de cele mai multe ori joburile le dau bunele planuri peste cap, puțini fiind cei care se pot lăuda că petrec atâta timp cât își doresc cu cei mici.

Mult sau puțin, timpul petrecut alături de copii trebuie să fie unul care să construiască bine în viitorul lor. Ca în multe alte aspecte ale vieții ,,mai mult” nu este neapărat ,,mai bine”. Mai ales în cazul părintelui care, asemenea unui elicopter, supraveghează și aterizează la punct fix ori de câte ori copilul dă de greu. Adică părintele care trăiește o stare de disconfort când îl vede pe copil că dă de greu și simte nevoia să intervină, fără a-l lăsa măcar să încerce să depășească de unul singur greul.

Cu siguranță aveți și voi în anturaj măcar un părinte ,,elicopter”. Supraprotectiv, nu-și lasă copilul să trăiască experiențe negative. Cel mic nu trebuie să simtă nicicând nici furie, nici frică, nici frustrare. Trebuie să fie mereu fericit și împlinit, pentru că de asta mama-i mamă și de asta tata-i tată. Să-i poarte de grijă și să-l ferească de toate relele.

Mă gândesc însă că ați putea să-i explicați nițel unui astfel de părinte, în cazul în care vă este prieten și simțiți nevoia să-l ajutați pentru a nu persista în greșeală, că ferindu-l de toate emoțiile negative, de fapt părintele îi distruge copilului tot sistemul imunitar emoțional. E ca în cazul vaccinului: expui organismul la factori patogeni pentru ca acesta să dezvolte anticorpi și să poată lupta în viitor împotriva lor. Lași copilul să treacă singur prin situații în care se simte frustrat sau furios și va învăța cum să reacționeze în viitor în situații similare astfel încât să-i fie bine.

Știu însă că atunci când vine vorba de educație părinții sunt prea puțin dispuși să asculte sfaturi de la alți părinți. Și își imaginează că tu, prietenul care faci sugestii ai pus de fapt gând rău elicei elicopterului, pentru că îl invidiai pentru felul în care zumzăie în jurul copilului și felul în care aterizează la timp, spre deosebire de tine, cel căruia nu-i permite timpul să stea la fel de mult în preajma celui mic…

Așa că dacă nu aveți curaj să-i dați câteva sugestii personal, îndemnați-l să consume zilnic doza de educație…

prof. Maria Adriana Nichitean

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate