Image default
EXCLUSIV

Oare cum se simt profesorii?

În weekend am reîntâlnit o colegă, cadru didactic și ea. O colegă spre care am privit totdeuna cu admirație, legat de dedicația cu care își face profesia. Părea cam trasă la față, cu o privire destul de pierdută și tristă. Mi-a spus că e obosită și bulversată cam de tot ce se întâmplă în sistem.

Ca să schimb tonul discuției am întrebat-o în glumă ce temă le-a dat pe vacanță elevilor, fără să anticipez că am deschis o altă supapă, de revărsat alte nemulțumiri. Vineri, cu o zi înaintea întâlnirii noastre, își finalizaze toate cele care țin de finalul de semestru spunându-și că desi nu a fost simplu, are o săptămână răgaz să și le pună pe toate în ordine, și pe birouul de acasă, și pe catedra de la școală, și în minte, și în suflet. Apoi, dând să iasă pe ușa cancelariei, a urat vacanță plăcută colegilor, moment în care vreo trei s-au pus pe glume amare. Cât să-i reamintească faptul că vacanța intersemestrială a dispărut și că după weekend o ia din nou de la capăt.

Deși unii spun că ce mare lucru e că a dispărut săptămâna de vacanță dintre cele două semestre, îmi dau seama că nu e chiar așa pentru unii dintre profesori. Că să reîncepi școala la o zi după sărbătoarea Sfântului Vasile, apoi să treci dintr-un semestru în altul fără vacanță, chiar îi poate afecta pe unii dintre profesori. Aceea conștiincioși, care se străduie să facă școala un spațiu în care nu doar se dictează informații, nu doar se pun note ca să avem cu ce încheia mediile. Care au niște setări, făcute în ani de zile, în care după ce închei media și închizi catalogul, respiri o săptămână dincolo de pereții școlii… Nu știu cât de sănătoase sunt aceste presetări, dar ele există în cazul profesorilor care au nevoie, firesc, de mai mare de predictibilitate.

Ne-am tot întrebat despre urmările pe care le vor avea asupra elevilor toate aceste schimbări legate de pandemie. De câte ori s-a întrebat însă cineva ce urmări ar putea avea asupra profesorilor? Faptul că sunt adulți înseamnă că le pot duce pe toate în spate (nemulțumiri ale părinților, responsabilitatea vaccinării, lipsa securității și goana printre semestre)? Oare s-a întrebat cineva care a fost impactul acestei perioada asupra psihicului profesorului? Oare cum se simt și ei acum? Pentru că până la urmă de starea de bine a celui de la catedră este legată direct proporțional și performanța academică a elevului și starea lui de bine.

O întrebare retorică… la fel ca multe altele ce țin de sistemul de învățământ românesc… și-aceeași speranță: că profesorii vor continua să fie rezilienți în fața tuturor provocărilor, impredictibilității, insecurității și că nu vom vedea la știri sau vom afla din cartier de și mai mulți profesori care-și pierd cumpătul în fața clasei, care-și rătăcesc sănătatea prin sălile de clasă, care duc dincolo de pereții școlilor frustările și supărările și oboselile.

prof. Maria Adriana Nichitean

Podcast-ul emisiunii îl puteţi asculta AICI.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate