Image default
EXCLUSIV

O notă domnului ministru?

Dacă ar fi să-i dați o notă domnului ministru al Educației, care ar fi aceea? Haideți, nu vă sfiiți să-l notați, pentru că nici dumnealui nu se sfiește să noteze în declarații publice responsabilitatea profesorilor, a directorilor de școli, a condițiilor de securitate în perioadă de pandemie în curtea școlii.

Zilele trecute a declarat că s-a așezat la masă cu domnul ministru al sănătății și a pus câteva note sistemului de învățământ românesc pe mai multe capitole, pentru a face o medie ponderată, de acordat siguranței sanitare în școli. (Asta ca să vedeți că și dumnealui a fost ocupat săptămâna trecută cu calcularea mediilor și nu doar profesorii.) Și după ce s-au muncit cu o mulțime de note pentru toate cele 17631 de unități școlare din România, au obținut o medie demnă de a candida la o bursă de studiu, mai exact între 7,60 și 8,20, Într-o încercare de a părea mucalit, domnul ministru a continuat cu calculul mediei pe modelul „dacă și cu parcă”, spunând că dacă existau și teste rapide în școli, media ar fi crescut la 9, iar dacă testele ar fi fost administrate cu mai multă responsabilitate și înțelepciune, s-ar fi ajuns la media 9,50. Vă dați seama cât de bine a reușit dumnealui să gestioneze cele ce țin de siguranța sanitară în școli?

Sunt tare curioasă să văd și eu calculele acestea complicate și cum a reușit el să cuantifice atât de exact toate măsurile din școli, cu excepția vaccinării profesorilor. Pentru că dacă stau să mă gândesc mai bine, singura evaluare obiectivă, poate fi legată de procentul de vaccinare. Restul capitolelor pe care zice că le-a notat, se încadrează la capitolul „dacă și cu parcă”. Deci domnul ministru și-a acordat singur bursă doar datorită profesorilor. Categoria socio-profesională vaccinată în proporția cea mai mare. Și asta pentru că EL a avut inspirația să le ofere un „stimulent”, un „impuls”.

Așa a numit dumnealui regula potrivit căreia o școală putea să rămână deschisă doar dacă 60% dintre profesori erau vaccinați. Așa a numit ceea ce a dus la dispute în cancelarie între profesorii care s-au vaccinat și cei cărora le-a fost teamă de vaccin, așa a numit urecheala directorilor care nu au înregistrat un procent mulțumitor în școală de profesori vaccinați, așa a numit reacțiile negative din partea părinților la adresa profesorilor nevaccinați… „stimulent”.

Dincolo de rigoarea în a livra zeci de cifre prin emisiuni televizate, discursul domnului ministru mi se pare pe alocuri… o mare bătaie de joc la adresa profesorilor. Nu mă grăbesc să calculez media ponderată a prestațiilor domnului ministru, dar nota de astăzi, din păcate, nu e una de trecere.

prof. Maria Adriana Nichitean

Podcast-ul emisiunii îl puteţi asculta AICI.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate