• Acasa
  • Botosani
  • Noi măsuri la Hănești, după apariția unui nou caz de pestă porcină africană într-o gospodărie
Botosani Slider Botosani

Noi măsuri la Hănești, după apariția unui nou caz de pestă porcină africană într-o gospodărie

Membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor Botoșani s-au întrunit astăzi în şedinţă extraordinară, având ca subiect aprobarea noului plan de măsuri, necesar în cazul apariţiei a încă unui focar de Pestă Porcină Africană în comuna Hăneşti, la porc domestic.

Cazul a fost confirmat în gospodăria unui localnic ce deţine 19 suine, trei dintre ele fiind depistate moarte, cu virus PPA confirmat prin analize de laborator. În consecinţă, s-a impus sacrificarea şi neutralizarea tuturor porcilor domestici din exploataţie- fiind vorba în total de trei animale adulte şi 16 purcei de până în 40 de kilograme. Proprietarul acestora va fi despăgubit pentru fiecare animal la preţul pieţei, în urma unei evaluări.

Zona de protecţie s-a extins la încă cinci localităţi: satul Aurel Vlaicu (Avrămeni), localităţile Bozieni şi Săveni (oraşul Săveni), satul Epureni (Ungureni). De asemenea, funcţionalitatea celor trei filtre de pe raza comunei Hăneşti se va prelungi cu încă o săptămână.

Specialiştii din DSVSA nu iau în considerare sacrificarea preventivă a tuturor porcilor din comuna Hăneşti, dat fiind că exploataţia în care a fost identificat ultimul caz de PPA este chiar la marginea comunei şi nu are în apropiere gospodării în care să se afle alte suine.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Lasa comentariu

*Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate