Image default
Iași

Municipalitatea gândește un cartier care să funcționeze după principiile unui smart city, la Iași

Viceprim-ministrul Raluca Turcan și Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, au fost vineri, 7 august, la Iași, în cadrul unei vizite care a cuprins, în prima parte a zilei, o întâlnire cu prefectul Marian Grigoraș și o evaluare a lucrărilor de reabilitare și consolidare a Palatului Braunstein.

Ulterior, la sediul Primăriei Municipiului Iași, oficialii guvernamentali au participat la dezbaterile Consiliului Digital al Municipiului Iași, la discuții fiind prezenți primarul Mihai Chirica, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, antreprenori și universitari din domeniul IT.

„Vrem să gândim un cartier care să funcționeze după principiile unui smart city”

„Constituirea primului consiliu consultativ digital a fost un start cât se poate de bun pentru creșterea atractivității Iașului în domeniul investițiilor din IT. Rolul administrației locale a fost unul de promotor. În anul 2016 aveam 9.500 de angajați în IT, iar la finele anul 2019 erau peste 23.000 de angajați”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a anunțat și crearea unui cartier smart city în zona Morii de Vânt, în zona amplasamentului Spitalului Regional de Urgență.

„În Iași are loc în prezent cea mai mare investiție din domeniul privat pentru viitoarele locuri de muncă din domeniul IT, fiind vorba de un proiect de 160 de milioane de euro (Palas Campus – nr.). De asemenea, Iașul derulează în acest moment un program de consultanță cu Banca Europeană de Investiții, prin JASPERS, pentru a face primul model de oraș digital. Practic, în jurul viitorului Spital Regional de Urgență vrem să gândim un cartier care să funcționeze după principiile unui smart city. Sper ca proiectul să fie realizat până la finele anului 2021”, a declarat primarul Mihai Chirica în cadrul evenimentului.

Primarul Mihai Chirica a subliniat și interesul pentru Iași al marilor companii de IT&C, menționând investițiile majore făcute de către Amazon și Continental în sedii locale și forță de muncă. De asemenea, edilul a făcut referire la avantajul geografic al Iașului, care duce la conectarea cu specialiști din Ucraina și Republica Moldova.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate