• Acasa
  • Iași
  • Lipsa educației sexuale în școli crește numărul mamelor minore de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași
Iași Slider Iasi

Lipsa educației sexuale în școli crește numărul mamelor minore de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași

Numărul mamelor minore de la Maternitatea „Cuza Vodă” din județul Iași este în creștere de câțiva ani buni. Medicii spun că este îngrijorător şi faptul că sunt fete cu vârste de sub 13 ani care devin mame, acest lucru fiind un rezultat al sărăciei, al lipsei educaţiei pentru sănătate, un alt motiv fiind fenomenul migraţiei care face ca tot mai multe adolescente să rămână în îngrijirea rudelor.

„Principala cauză este lipsa educației. Pe de altă parte, majoritatea acestor fetițe provin din familii dezorganizate, cu părinți plecați în străinătate. Aflate în situația asta, gândindu-se la o soluție rapidă, aleg drumul ăsta: rămâne însărcinată și își întemeiază o familie cu băiatul cu care are copilul. Asta ar fi o soluție de salvare, așa poate pleca de acasă, din acel mediu care nu este propice dezvoltării sale. De menționat este și faptul că foarte puține sunt mamele minore care vor să-și abandoneze copiii”.

În situația aceasta se află și Avădănei Ana-Maria, o fată în vârstă de 15 ani care a născut duminică, 17 noiembrie, o fetiță. A făcut opt clase și nici la școală nu a învățat despre metodele contraceptive. A crescut alături de cei 5 frați ai ei, iar acum are de gând să mute cu iubitul ei, tatăl copilului.

„De cele mai multe ori, adolescentele mame provin din medii sărace, fără acces la asistenţă medicală constantă şi de calitate. Şi de aici, consecinţe extrem de grave şi, din păcate, ireversibile: naşteri premature, mortalitate infantilă ridicată, copii crescuţi de copii, în medii socio-economice precare, perpetuând, de fapt, discriminările”, spune preşedinta executivă a Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

În plus, datele arată că cele mai multe mame adolescente sunt din mediul rural, mai exact 65% dintre cele sub 15 ani şi 67% dintre cele cu vârsta între 15 şi 19 ani.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate