• Acasa
  • Botosani
  • FOTO/ Trei preoți din Botoșani, care au înfruntat comunismul zidind biserici, au fost premiați de IPS Teofan
Botosani Slider Botosani

FOTO/ Trei preoți din Botoșani, care au înfruntat comunismul zidind biserici, au fost premiați de IPS Teofan

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a premiat astăzi, la Iași, 17 preoți din Arhiepiscopia Iașilor, care au înfruntat comunismul zidind biserici.  Printre ei se regăsesc și trei preoți din Botoșani.
Este vorba despre părintele protopop Lucian Leonte, care a zidit o biserică în Botoșani între anii 1982-1989, părintele Ioan Manoliu din Podriga, care a zidit în același an un lăcaș de cult cu mai mulți bani strânși de la credincioșii din zonă și chiar dacă a avut 10 reclamații în acea perioadă, a știut să le gestioneze, dar și părintele Eugen Lăzărescu de la Darabani , care​ a zidit o biserică în satul Carasa. Colaboratorul său a fost anchetat și bătut că l-a ajutat, iar pe părinte l-au anchetat în beciuri.
Distincțiile au fost oferite cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 89.

„Puțin câte puțin trec anii și uitam de acea perioadă de dinaintea lui decembrie ’89. Veteranii de război s-au dus sau se duc unul câte unul spre Împărăția Cerurilor. Cei care au pătimit în închisori, de asemenea ne părăsesc. Am socotit de bine, la apropierea acestui soroc, să ne aducem aminte de câteva clipe luminoase care au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi – și anume, de câțiva dintre preoții care mai sunt în viață și au zidit biserici înainte de 1990.” a spus IPS Teofan.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate