Botosani Slider Botosani

FOTO | Totemuri digitale la Memorialul Ipotești

Pe 19 august 2020, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu anunța, într-un comunicat de presă, intenția unei familii din Australia, Liana și George Bucea, de a sponsoriza modernizarea Muzeului „Mihai Eminescu”: iluminat muzeu (3 săli), totemuri digitale cu PC integrat, touchscreen, software dedicat și instalare, antene pentru optimizarea semnalului WiFi și instalare.

Familia Bucea continuă, în acest fel, un proiect al fiului lor decedat prematur, Tudor Antoniu, specialist IT, pasionat de Eminescu, care fondase în Sydney, Australia, Asociația „Eminescu Cultural Association”. Asociațiaa avut ca obiectiv organizarea şi promovarea de evenimente culturale care să atragă şi să servească comunitatea română din Sydney şi, totodată, să creeze un dialog şi să informeze australienii despre obiceiurile, tradiţiile şi cultura românească. Evenimentul principal organizat, pe lângă expoziţii de pictură, lansări de carte, concerte ale artiştilor români şi alte activităţi, a fost Festivalul „Mihail Eminescu” (2009-2014), festival bilingv, român-englez. Datorită asociației, comunitatea română din Australia a avut ocazia să-l sărbătorească pe Eminescu, să informeze publicul australian vorbitor de limbă engleză despre tradiţia culturală şi poetică a României.

După urmarea tuturor procedurilor de aprobare și achiziționare, în ajunul Zilei Culturii Naționale, utilajul a fost instalat în obiectivele din incinta Memorialului Ipotești, iar în trei săli ale muzeului a fost înlocuit sistemul de iluminare.

Astfel, din 15 ianuarie, vizitatorii Memorialului pot folosi mijloacele IT instalate în Casa memorială și în muzeul tematic, pentru a se informa despre familia Eminovici, despre biografia și opera eminesciană. Un totem digital, instalat în amfiteatrul „Laurențiu Ulici”, va facilita realizarea online a proiectelor Memorialului Ipotești.

Conducerea Memorialului mulțumește  și pe această cale domnilor Liana și George Bucea pentru susținerea Memorialului Ipotești.

 

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate