Image default
Botosani

FOTO | Mărțișoare transfrontaliere realizate în cadrul unor ateliere virtuale

,,Simbol și meșteșug ” este titlul proiectului transfrontalier desfășurat de către elevi de la Școala Gimnazială Nr 1 Vlădeni, Botoșani, coordonați de prof. Podariu Onica Daniela, directorul instituției și elevi de la Școala de Arte ,, Valeriu Poleakov” din Chișinău, coordonați de prof. Zinaida Ursu, directorul școlii, sub genericul ,,Educație online fără hotare”.

Atât ,, Micii meșteșugari” din clasa a V-a , de la Școala Gimnazială Nr. 2 Brehuiești, cât și membrii echipei ,, Generație cu origini”, de la școala parteneră din Chișinău și-au propus ca, timp de 4 luni, să descopere și să promoveze împreună arta confecționării mărțișoarelor, dar și a încondeierii ouălor, meșteșuguri pline de simboluri și purtătoare de mesaje grăitoare despre rădăcinile comune, despre frumusețea și bogăția culturii materiale și imateriale românești.

În preajma zilei de 1 martie cele două colective s-au întâlnit virtual, au prezentat legende despre apariția mărțișorului, au participat și la ateliere de confecționat mărțișoare din diferite materiale: lut, lut polimeric, hârtie, fire.

Hazlică și Măriuța, Soarele și Balaurul i-au purtat pe copii în lumea minunată a legendelor, și fie că au prezentat legenda prin intermediul tehnologiei, sau au urcat pe scenă, emoțiile au fost deopotrivă constructive și pozitive.

,,Chiar dacă ne aflăm încă în scenariul galben, iar elevii implicați în acest proiect desfășoară cursuri online, împreună cu colegii mei, profesorii : Gavrilă Loredana, Bălăucă Cornel și Ursachi Corneliu, am dorit să le arătăm copiilor, încă o dată, căci, chiar de este pandemie, nu-i lacăt pe bucurie, bucurie de a descoperi lucruri noi, oameni noi, de a crea frumosul cu propriile mâini, de a-l împărtăși și, poate mai important, de a dărui”( Prof. Podariu Onica Daniela, coordonatorul proiectului).

Seria întâlnirilor viitoare vor viza dezvoltarea potențialului creator al elevilor în procesul descoperirii și promovării acestor meșteșuguri, astfel încât, la finalul proiectului, toți participanții să simtă că aparțin unei generații cu origini și au devenit mici meșteșugari.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate