Image default
Botosani

FOTO | Clădirile emblemă din județ, iluminate cu flacăra culturii

Astăzi, la ora 18.00 a fost aprinsă, simbolic,  „Flăcăra Culturii”, acțiune inițiată la nivel național de Ministerul Culturii. 
Au fost iluminate clădiri cu o mare încărcătură culturală: Casa Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, Muzeul Județean de Istorie Botoșani și Biserica Uspenia, cea în care a fost botezat marele poet.

Pe clădirea Muzeului a fost proiectat un colaj de filme realizat pe baza unor fotografii din portofoliul Memorialului Ipotești, „Pe urmele lui Eminescu”.

„De 10 ani, pe 15 ianuarie sărbătorim Cultura. Nu întâmplător a fost aleasă această zi, ci pentru că în 1850, pe 15 ianuarie, aici, la noi, la Botoșani, s-a născut Mihai Eminescu, cel care avea să devină „omul deplin al culturii românești”, așa cum l-a numit Constantin Noica.
Pandemia a făcut victime colaterale, limitând, chiar pe alocuri blocând, accesul la cultură. Dar, de-a lungul istoriei sale, omenirea a găsit soluții la piedicile pe care i le-au pus vremurile. Acum, soluția se numește „online”. Viața noastră se desfășoară mai mult online. Chiar și copiii sunt nevoiți să învețe online. Cu toate acestea nu trebuie să uităm că educația și cultura ne sunt salvarea noastră ca neam. „Educația e cultura caracterului, cultura e educația minții”, spunea Mihai Eminescu.
Cultura este singura care ne poate reapropia, măcar sufletește. Împreună, vom trece și peste această încercare și vom reumple bibliotecile, muzeele și sălile de spectacole.
Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a transmis președintele Consiliului județean Botoșani,  Doina Federovici.

Acțiunea de vineri seară, la care au participat oficialități ale județului, a avut loc pe Pietonalul „Unirii”, în fața Muzeului Județean.

Astfel de acţiuni culturale vor avea loc în 29 de localităţi din întreaga țară, între care Iaşi, Suceava, Craiova, Tecuci, Întorsura Buzăului, Satu Mare, Fălticeni, Botoşani, Turda, Baia Mare, Târgu Mureş, Constanţa şi Bucureşti.
42 de proiecte şi acţiuni culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale 2021 au primit finanţare anul acesta, când Ministerul Culturii a alocat 2 milioane de lei.
**
Accesul vizitatorilor atât în cadrul Memorialului Ipotești, cât și a Muzeului Județean de Istorie a fost liber pe tot parcursul zilei de 15 ianuarie.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate