Image default
Suceava

Flutur: „Lucrările la magistrala de gaz Pojorâta – Vatra Dornei au intrat în linie dreaptă”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, salută concretizarea prin ordonanță de urgență, a racordării la gaz metan a localităților din județul Suceava, prin finanțare de bază cu bani europeni, după ce Guvernul a adoptat în ședința de joi, 16 iulie 2020, OUG pentru aprobarea ,,Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale”. Actul normativ reglementează cadrul general privind aprobarea și includerea la finanțare din fonduri europene a Programului.

Prin racordul la rețeaua de gaze naturale a populației și a consumatorilor non-casnici se urmărește creșterea standardelor de viață și de locuit a populației prin asigurarea unor condiții îmbunătățite de încălzire a locuințelor sau de preparare a hranei, fiind, în același timp, în concordanță și cu politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene.

Sursele de finanțare ale Programului Național sunt constituite de fondurile externe nerambursabile din cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) precum și cofinanțare de la bugetul de stat, potrivit Regulamentelor Financiare ale Comisiei Europene.

Gheorghe Flutur: „Începând de ieri, acest deziderat al racordării localităţilor din judeţul Suceava la gaz metan începe să devină realitate, odată cu semnarea actului normativ care face trimitere la alocarea de fonduri – 200 de milioane de euro în 2020-2021 şi 800 de milioane de euro pe programarea 2021-2027.

Va fi o finanțare majoritară pe bani europeni (85% fonduri europene, 15% de la Bugetul de stat și 2 % cofinanțare UAT-uri).

Demersurile făcute în ultimii ani dau roade odată cu aceste alocări, drept care ne vom mobiliza, chiar de luni, la nivelul întregului județ, cu toate primăriile localităților care urmează să se racordeze la gaz metan.”

Flutur a estimat că, într-o primă etapă, în perioada următoare, se va putea să se dubeleze, practic, numărul localităților racordate la gaz metan, un număr de 37 UAT-uri având deja contractate studiile de fezabilitate.

„De altfel, în județul Suceava ar putea începe chiar de mâine lucrările în 72 de localități care se află în apropierea magistralelor existente.”, a precizat Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava a mai discutat cu cei de la Transgaz pentru realizarea în perioada următoare a încă două magistrale, Păltinoasa – Cacica – Vicovu de Jos și Bunești – Liteni – Dolhasca. De asemenea, le-am cerut să ia în calcul magistralele Cacica – Todirești – Dărmănești și Berchișești – Drăgoiești – Ciprian Porumbescu.

Flutur: Încă o veste bună. Au intrat înlinie dreaptă lucrările la magistrala Pojorâta – Vatra Dornei, după ce s-a predat amplasamentul lu au fost aduse materiale.

Am fost și sunt un susținător al investițiilor pentru îmbunătățirea calității vieții sucevenilor și socotesc faptul că următorii patru ani vor lăsa o amprentă puternică în această direcție.

Am în vedere, pe de o parte, proiectul semnat de Guvernul liberal în decembrie anul trecut prin care peste 200.000 de suceveni (circa o treime din populația județului) vor beneficia de rețele apă-canal, iar acum Programul pentru asigurarea încălzirii locuințelor cu gaz metan.”

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate