Image default
Rădăuți Suceava

Florin Preda – GAL Urban Rădăuţi: ” 8% din alocările Fondului European pentru Dezvoltare Regională vor fi alocate către GAL-uri”

Managerul de Proiect al GAL Urban Rădăuţi, Florin Preda, a fost, săptămâna trecută, într-o deplasare la Bruxelles, pentru a purta discuții și pentru realizarea propunerilor auspra arhitecturii programelor din noua perioadă de programare respectiv 2021-2027

Preda a declarat că „foarte important pentru activitatea noastră este discuția pe care am purtat-o la nivelul DG-REGIO, cu ofițerii de birou, asupra Obiectivului de Politică 5 „Europa mai aproape de cetățeni (dezvoltarea sustenabilă și integrată a zonelor urbane, rurale și de coastă prin inițiative locale – CLLD)”. Comisia este de acord în acest moment cu viziunea României în sensul finanțării multifond a inițiativelor de tip CLLD, România fiind singurul stat care are în implementare GAL-uri urbane.”

„Am susținut enorm faptul că, având în vedere rezultatul excepțional obținut de GAL-urile rurale, de a absorbi un procent mult mai mare din fondurile alocate lor decât procentul de absorbție la nivel național și am susținut dublarea fondurilor alocate către GAL-urile urbane. DG-REGIO a arătat o deschidere extraordinară pentru propunerile realizare, dar consider că va trebui să menținem „presiunea” în această direcție”.

Florin Preda a evidențiat și problemele întâmpinate de către Gal-urile Urbane, dintre care cele mai importante sunt lipsa corelării grupurilor țintă din Strategiile de Dezvoltare Locală și legislația națională: „Aici am subliniat propunerea pe care deja am realizat-o către Ministerul Dezvoltării cu privire la finanțarea întreprinderilor sociale care au obligația de a dona 90% din profit fără să mai fie constrânse să aloce 30% din totalul angajaților către grupurile vulnerabile prevăzute de legislația Română; De asemenea am susținut faptul că până în prezent chiar dacă noi, GAL-urile, am relizat toate procedurile necesare și avem Strategiile de Dezvoltare Locală selectate de aproximativ 2 ani iar contractele de finanțare semnate de mai bine de 1 an, faptul că Ministerul Dezvoltării încă nu a lansat Ghidul final pentru intervențiile din GAL, ne pune într-o dificultate foarte mare, mai ales din punctul de vedere al implementării proiectelor, dar și din punctul de vedere a decredibilizării GAL-urilor urbane în fața comunităților locale, devenind tot mai grele realizarea acțiunilor de întărire a comunității. Ca și răspuns managerul de program responsabil din partea DG-REGIO pentru România, mi-a comunicăt că în cursul săptămânii viitoare va realiza o vizită de monitorizare în cadrul ministerului dezvoltării tocmai în scopul deblocării situației actuale și pentru a pune în aplicare propunerile noastre”.

„Intervenția noastră a plecat de la rezultatele pe care GAL-urile din România le-au obținut deja în implementarea proiectelor dedicate furnizării de servicii sociale și incluziune pentru comunitățile defavorizare cu accent pe comunitățile Rrome. Comisia Europeana și rețeaua ERGO (rețea reprezentativă la nivel European pentru organizațiile care apără drepturile minorităților și în special minoritățile aparținând etniei Rrome), consideră excelent avansul pe care România îl are în utilizarea instrumentului CLLD pentru abordarea acestor probleme pentru comunitățile marginalizate. Suntem un exemplu de foarte bună practică pentru zona central și est europeana, mai ales prin modul de abordare a Strategiilor GAL-urilor Urbane. Pe de altă parte România a reușit să utilizeze instrumentul CLLD în toate cele 3 abordări disponibile (GAL Rural, Gal Urban și FLAG)”, a spus Preda.

„Am subliniat faptul că există o mare distanță între simpla declarație de intenție de a investi în proiectele cu caracter social și implementarea efectivă a acestora. GAL-urile din Romania au facut eforturi foarte consistente pentru a elabora și pune în practică asemenea investiții și suntem printre putinele organizatii care actionam concret in aceasta directie. Consideram justificata astfel dublarea alocarilor financiare pentru GAL-uri. Comisia a apreciat pozitiv progresele noastre si ca in urma discutiei noastre va retine ca România are perspecticve bune de a utiliza instrumentele disponibile”, a mai spus Florin Preda.

Ca un rezultat al negocierilor purtate la Bruxelles din partea tuturor reprezentanților relevanți implicați, Comitetul Regiunilor a adoptat un aviz care recomanda o parte de 8% din alocările Fondului European pentru Dezvoltare Regională să fie alocate către GAL-uri.

La această întâlnire a fost prezent din partea României, Secretarul de Stat și Președintele Federaţiei Naţionale GAL, Alexandru Potor, Secretarul General al Federaţiei, Daniel Vasiliu, Președintele „Nevo Parudimos”, Daniel Grebeldinger, care au participat activ la un schimb de opinii între reprezentanții Bulgariei, Romaniei, Cehiei și a Comisiei Europene prin Ofițerii DG-REGIO care a avut drept obiectiv o înțelegere mai bună a nevoilor și oportunităților la nivelul fiecărei țări din perspectiva utilizării instrumentului CLLD pentru incluziune socială și susținerea comunităților Rrome.

Un lucru foarte important de menționat este faptul că în aceasta perioadă Comisia Europeană este foarte preocupată cu privire la starea funcționării interne și demararea paramentrilor pe care îi va urmări în viitor.

Acest aspect întârzie intrarea efectivă în activitate a instituțiilor. Turbulența provocata de BREXIT respectiv posibilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, fără un acord clar creează foarte multe îngrijorări întrucât va fi nevoie de ajustări dureroase din partea tuturor statelor membre. La toate acestea se adaugă discuțiile care par interminabile asupra Cadrului Financiar Multianual – sursa din care urmează să se alimenteze viitoarele fonduri europene și funcționarea instituțională a Uniunii Europene.

„Totodată Parlamentul European dorește să modifice propunerea actuală în care fiecare Stat Membru ar trebui să contribuie la Bugetul Uniunii cu o cota de 1,07% din PIB-ul propriu. Parlamentul susține o creștere a contribuției anuale de la 1,07% la 1,3% din PIB-ul fiecărui stat membru, creștere care ar trebui să compenseze pierderea suferită ca urmare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Aceasta propunere legislativă este una foarte sensibilă, care deja agită apele în legislativul European în care raporturile de forțe s-au schimbat semnificativ în urma alegerilor europarlamentare din luna mai anul curent”, a încheiat managerul de proiect al GAL Urban Rădăuţi.

 

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate