• Acasa
  • Slider Suceava
  • Fenomenele meteo extreme din perioada 23-30 iulie au produs pagube de peste 2,5 milioane de lei în judeţul Suceava
Slider Suceava Suceava

Fenomenele meteo extreme din perioada 23-30 iulie au produs pagube de peste 2,5 milioane de lei în judeţul Suceava

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a analizat și a supus spre aprobare Raportul de sinteză privind apărarea împotriva inundațiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcții hidrotehnice și poluărilor accidentale din județul Suceava în perioada 23-30 iulie 2020, întocmit în urma scurgerilor de pe versanți a precipitaților, care au afectat un număr de 10 unități administrativ teritoriale care cuprinde Municipiul Suceava, Orașul Frasin, Comunele Berchișești,Ipotești, Grănicești, Moldovița. Ostra, Pătrăuți, Stulpicani, Todirești ( cu un număr de 17 sate componente), producând pagube la infrastructura rutieră, la lucrările de gospodărire a apelor cu rol de apărare împotriva inundațiilor precum și în gospodăriile populației.

În perioada de referință, în cadrul Dispeceratului comun ISU-SAJ au fost recepțonate 13 Averizări/atenționări meteo-hidrologice COD GALBEN, 16 Averizări/atenționări meteo-hidrologice COD PORTOCALIU și 7 Avertizări meteo-hidrologice COD ROȘU.

În acest sens, urmare a Avertizărilor meteo-hidrologice COD ROȘU și pentru preîntâmpinarea producerii situațiilor de urgență cu impact asupra vieților omenești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Bucovina” al județului Suceava a emis un număr de 4 mesaje de avertizare a populației din zonele vizate prin intermediul aplicației informatice RO-alert.

Deasemenea, pentru diminuarea și înlăturarea factorilor de risc caracteristici fenomenelor meteo-hidrologice periculoase (scurgeri de pe versanți, torenți, cantități de apă ridicate intr-un timp foarte redus etc.), personalul inspectoratului a desfășurat 31 de intervenții în unitățile administrativ teritoriale Suceva, Todirești, Berchișești, Gura Humorului, Ostra: monitorizări, evacuări apă din curți și anexe inundate, evacuări apă din beciuri și subsoluri, decolmatări fântâni etc.

Pentru evaluarea și inventarierea pagubelor și distrugerilor cauzate de fenomenele meteorologice, s-au întocmit procese verbale de evaluare în urma cărora s-au făcut estimări valorice pentru refacere.

La nivelul județului Suceava sunt estimate un număr de 5 case inundate, 1 km de drum județean, 26,825 de km de drumuri comunale, 2,2 km de drumuri vicinale, 8,33 km. de străzi, un număr de 4 podețe, 1 pod, 2 punți, 1,735 km.de apărări de mal și 0,6 de kilometrii de albii colmatate.

Toate aceste pagube însumează un total valoric de 2.673.293 de lei.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate