Image default
Neamt

Expoziţia „Florile Dobrogei Continentale” la Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ

Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț organizează o expoziție temporară dedicată monumentelor naturii din arealul dobrogean cu referire la flora Dobrogei. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.

Titlul expoziţiei “Florile Dobrogei Continentale” descrie exhaustiv conţinutul expoziţiei, reflectând în mod direct aspecte din Flora Dobrogei, expoziția fiind una tematică.

Ideea centrală este reprezentată de o călătorie imagistică în sala 4 a Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ, vizitatorul având posibilitatea să descopere specii rare de plante din arealul stepic dobrogean, şi să conştientizeze perspectiva viitorului acestor specii protejate dacă nu sunt luate măsurile necesare de conservare.

Expoziția are ca scop popularizarea științei (prin trecerea în revistă a importanței unor specii de plante din arealul dobrogean), în rândul elevilor, a profesorilor, a studenților, a familiilor și a publicului larg (ca oportunitate de recreere și informare a acestora).

“Prin intermediul ilustrațiilor expuse încearcăm să sensibilizăm vizitatorul cu privire la conservarea speciile rare de plante și dorim să inducem nevoia protejării acestora (fiind necesare acţiuni de salvare a acestor specii periclitate, în acest sens expoziţia transmite un mesaj optimist).  Conceptul şi designul expoziţional urmăresc a fi cât mai clare și sugestive la nivel visual” spun organizatorii.

Vizitatorii vor putea vedea un bogat material fotografic, care oferă informaţii ştiinţice şi curiozităţi referitoare la diferitele specii protejate de plante din Dobrogea.

Pe lângă materialul fotografic de relevanță științifică prin raritățile surprinse în timpul deplasărilor în teren, sunt expuse şi o serie de piese colectate de către organizatori în colaborare cu instituțiile partenere. Atât piesele cât și imaginile/fotografiile expuse sunt originale.

Pe lângă piesele herborizate și fotografii sunt expuse și o serie de cărți/ volume de specialitate, articole cu ilustrații atât color cât și alb negru pentru a îmbogăți și a da “rotunjime” expoziției.

Expoziţia transmite un mesaj vizual vizitatorului de conştientizare a importanţei și bogăției speciilor caracteristice ecosistemelor de stepă (prin imagini se prezintă o situație de fapt, care reflectă starea critică a acestor ecosisteme de șes).

Prezentul proiect expozițional este rodul unei colaborări dintre Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, a precizat muzeograful Emilian Pricop.

 

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate