Image default
EXCLUSIV

EDITORIAL – Iohannis, Barna, Dăncilă sau… „3 lei legătura”

Candidați cu șansa primilor trei. Sau a podiumului. Turnee electorale prin Moldova. Prin Bucovina și Regat. Pe la Suceava, Moldovița, Hănțești, Fălticeni și alte locuri cunoscute ca „pol de sărăcie cu populație vulnerabilă” – așa cum scriu unii prin proiecte europene. Mult galben (cu sau fără săgeată), mai mult roșu aprins (cu sau fără trei trandafiri) și puțintel albastru.

Klaus Werner Iohannis a fost prin Suceava. Și ce dacă ? Da, dar a fost prin tîrgul Sucevei exact cînd a fost World Dictionary Day – Ziua Mondială a Dicționarului. Această zi este celebrată în onoarea marelui lexicograf Noah Webster. Iar Klaus știe bine limba engleză. Și limba germană și mai bine. Cu limba română se mai încurcă, mai ales cu pronunția lui rară. A fost în Suceava într-o vizită pe la spital și prin centru pe la sediul PNL. Și ce dacă ? În timpul ăsta, mătușa Marița vindea cîteva legături de hrean pe o bordură în stație la Bancă. În fața unei farmacii. „E numai 3 lei legătura”, striga mătușa – cu baticul legat la spate – și îmi arăta/întindea două fire subțiri de hrean. „E bun la murături”, spune o altă lele.

Tot în timpul vizitei lui Klaus prin tîrgul Sucevei, mecanicul auto „nea Gimi” (așa-i spun prietenii de la autoservice, de la cooperație, dar pe buletinul lui scrie Gheorghe, la prenume) înjură de toți sfinții că nu poate desface un șurub de la o planetară. Și după vizita oficială a președintelui – candidat pentru un nou mandat, la spitalul din Suceava, tot prin fața unității spitalicești trecea, lin, Dan Ioan Cușnir (prietenii îi spun Bobi) președinte al Organizației municipale PSD Suceava, călare pe o trotinetă electrică, renunțînd o zi la limuzina 4 x 4 din dotare. Probabil în cinstea venirii lui Iohannis la Suceava…

Dan Ilie Barna a fost la Moldovița. În Bucovina. La Moldovița este și mocănița. Ecologist mare Ilie Barna. Și ong-ist mare. Și cu proiectele europene le are. Adică-i calificat. A fost Dan Ilie Barna la Moldovița. Și ce dacă ? Da, dar a fost prin Moldovița unde-i mocănița exact cînd un pădurar încasa, prin firma unui verișor (normal), multe mii de lei pentru 3 mașini de bușteni. Material lemnos furat în ultimele două luni. În timp ce Barna era prin Moldovița, drujbistul Vasile mergea să-și cumpere de la ,,magazîn” un pet de bere „pe caiet”, adică pe datorie. Pînă-i dă pădurarul banii pe luna trecută.

Relu GAVRIL – URSACHE

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate