Image default
EXCLUSIV

Editorial – Fără Scuze

„Orice om poate greși, dar numai cel fără minte stăruie în greșeală.” – Cicero

Acum o săptămână, publicam editorialul „Starea de Urgență”, cu referire la acest teribil virus, numit Covid-19, care inevitabil afectează și țara noastră.

A trecut o săptămână și situația nu s-a îmbunătățit, ba dimpotrivă, s-a agravat, și nu știu ce o să ne rezerve zilele și săptămânile care urmează.

Este foarte adevărat că țara nu era pregătită pentru o asemenea catastrofă, dar nici noi nu am contribuit cu nimic la îmbunătățirea situației actuale.

Și astăzi, unii dintre noi continuă să se comporte cu obrăznicie și cu o aroganță greu de imaginat pentru o societate normală, o societate în care ar trebui să existe un respect reciproc și obligatoriu față de cel de lângă tine.
Din păcate, lipsa de educație și amatorismul continuă să guverneze societatea românească.

Te uiți cu tristețe pe statisticile oficiale publicate de către organismele abilitate și te crucești ce citești: suntem ultimii în Europa la consumul de săpun și alte produse de igienă corporală, suntem ultimii la numărul de cărți cumpărate, pe cap de locuitor la nivel european, dar suntem pe podium la consumul de băuturi alcoolice, la chermeze și la petreceri publice și din banii contribuabililor.

Continuăm să avem o clasă politică de un nivel mediocru și o economie care scârțâie din răsputeri pentru a putea ține pasul cu cerințele europene. Nu știu dacă o să ne redresăm vreo dată, atâta timp cât toată lumea se scuză. Da, prieteni! Scuza la români este o armă pe care, din păcate, o folosim mai mult și mai ales, când nu trebuie.
Politicienii și-au făcut un obicei din a da vina unii pe alți și de a se scuza de erorile pe care le comit. Economiștii dau vina pe politicieni, aceștia pe comunitatea europeană și tot așa ne învârtim, într-un cerc vicios, de treizeci de ani, fără să realizăm mare lucru.

În toți acești ani care s-au scurs de la lovitura de stat din decembrie 1989, nu am fost în stare să facem câteva autostrăzi, vreo două trei spitale noi și nu am creat noi locuri de muncă capabile să rețină forța de muncă, aici în țară. S-a umplut țara de chioșcuri, boutique-uri, bazare, magazine de second-hand, pensiuni și restaurante.

La o primă vedere, ai impresia că aici, în România, curge lapte și miere, bunăstarea este la un nivel maxim și toți trăim, așa într-un fel de rai mioritic. Fals total! Am distrus și vândut tot ce ne-a căzut în mână. Nu am fost și nu suntem în stare să facem un serviciu de mentenanță pentru Căile Ferate Române, pentru Tarom ori pentru ce a mai rămas din flota maritimă sau fluvială a României.

Concluzia este că nu s-a dorit și nici nu se dorește ca această țară să prospere. Cei care s-au perindat prin posturi de conducere, prin ministere ori prin Parlamentul țării nu au făcut altceva decât să „ajute” cu pași repezi la involuția galopantă a României. Zilnic îi auzim spunând că au făcut, au ajutat, au propus, au promovat și au ajutat.
Ce ați făcut, fraților!?!? Vă spun eu: de la puțin la nimic. Multă vorbărie și discuții sterile.

Acum, în al doisprezecelea ceas, faceți ceva pentru țară, dar, fapte nu vorbe, lucruri concrete și utile de care să fiți mândri, voi, copii voștri și toți cetățenii acestei țări numită România.

Datoria noastră, a jurnaliștilor, este de a vă „trage de urechi” și nu de a vă cânta poeme și ode propagandistice… Am spus-o și o mai repet: Atenție Mărită!!! Lumea încă mai are răbdare…

Să auzim numai de bine!

Cornel Bumbu

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate