Image default
EXCLUSIV

Editorial – Constantin Brâncuși, trimis la lada de gunoi a istoriei

„Să nu te urci prea sus pe piramidă. În vârf ajung puțini și sunt repede zvârliți. Viața se află jos, pe pământ.” – Constantin Brâncuși

Nu știu, dar ceva este putred în societatea noastră. Ceva s-a alterat în gândirea ei, dar și în bunul mers al cetățeanului și omului comun pe care îl vedem, zilnic, lângă noi… Ceva s-a întâmplat cu societatea „elitistă” românească. Ceva s-a întâmplat cu cultura, incultura și impostorii culturii românești. Ceva s-a întâmplat cu politicienii români și cu cei care ajung, acolo sus, în vârful piramidei. Ceva le-a încețoșat mințile și darul gândirii. Gândesc invers mersului firesc al istoriei, gândesc prost și în detrimentul acestui popor. Oare, o fi de vină poluarea din București sau ieșirile teatrale și pline de dramatism ale doamnei Firea !? Poate o fi de vină mâncarea sau apa din București (a se citi: restaurantele din Parlamentul României)?!? Nu știu, dar cert este un singur lucru: nivelul prostiei și incompetenței a ajuns la cote alarmante.

Vinerea trecută, 14 februarie, chiar de ziua îndrăgostiților, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii a ieșit în public și a făcut o declarație halucinantă. A numit-o pe cântăreața Irina Rimes, ambasador onorific al Zilei Internaționale Brâncuși 2020.

Pe moment am crezut că visez, că mi-am pierdut uzul rațiunii, că sunt în paradis ori într-o scenetă de Caragiale. Dar, se vede că m-am înșelat amarnic. Da, ministrul Culturii, la sfatul nu știu cui, a pus o doamnă (domnișoară-habar nu am) care se ocupă cu cântatul să îl reprezinte pe geniul Brâncuși în lume. Deci, în calitate de ambasador, doamna în cauză ar trebui să vorbească, să țină conferințe despre „maestru” și opera sa și să ne onoreze cu cunoștințele sale despre artă, în mod deosebit, despre pictură, sculptură și arhitectură.

Oare, așa să fie?!? Tare îmi este frică că ne înșelăm amarnic… Ce legătură are cântatul cu sculptura, nu pot să îmi dau seama… Ce legătură are această femeie cu marele Constantin Brâncuși, la fel nu pot și nici nu vreau să înțeleg. NU mă interesează, în nici un fel, explicații date de ministerul Culturii, pueril de periculoase, vezi doamne, despre popularitatea acestei cântărețe. Este rușinos ce s-a făcut. Este o jignire adusă genialului Constantin Brâncuși.

Oare, în țara asta, nu s-a găsit niciun om de cultură important care să fie port drapelul culturii românești la acest imens eveniment ? Ne-au murit pictorii, sculptorii, academicienii, de-am recurs la o cântăreață pentru a-l reprezenta pe marele Constantin Brâncuși??? Fraților, râde lumea de noi și cu… spatele. Suntem de râsul lumii, oameni buni.

La câteva ore după acest epocal anunț, colegul de breaslă, gazetarul Cristian Tudor Popescu, spunea: „Până acum, îl apreciam (nota: ministrul Culturii) pentru faptul că stă la apă adâncă, stă acolo, la Cultură, bani nu sunt mulți… E, în sfârșit, a scos și dânsul capul să se afirme, a spus că dom*le, dacă Ion Ștefan (cel de al Dezvoltare) a scos capul, haide domnule să ies și eu cu ceva! Și iese cu asta…”

Are dreptate C.T. Popescu, da, „a ieșit cu asta.” În loc să stea cuminte în banca ei, doamna din Moldova iese și la televizor să ne arăte ea cât de vitează este cu limba română (pe care o stăpânește prost) și se aruncă în explicații de neînțeles și punctează în limba engleză: ”Eu sunt mai mainstream”. Femeie! Stai acasă și vezi-ți de ale tale. Aici îi avem noi… pe ai noștri, buni, deștepți, răi, proști și inculți, cu ei încercăm să facem o țară ”ca afară”.

”Asta” a amintit că este ”mainstream”. Măi, ce grozăvie!!! M-a lovit în moalele capului cu engleza ei, de discotecă și de club de fițe, pițipoance și ”fumați”, din Centrul Vechi al Bucureștiului. Expresiile ”cool” să le lase sau să le folosească în altă parte… Nu cred că doamna în cauză poate fi un model sau un ”curent de gândire predominant”, că aceasta este explicația din dicționar a substantivului englez, sus amintit.

Rușine! Rușine! Rușine!

Habar nu are de artă și cultura românescă. Îmi este o jenă teribilă față de marii noștri înaintași și oameni ai culturii românești. Și ce e este de făcut, oameni buni?!? Adevărul este că nu știu… Sau poate știu, dar deocamdată… mă abțin și mă rog ca lucrurile, în țara asta, să funcționeze bine, normal și într-un spirit logic și coerent în concordanță cu cerințele societății românești.

Atenție!!! Acum mai bine de 2000 de ani, filozoful grec Euripide spunea: ”E la fel de periculos să-i dai unuia ce și-a ieșit din minți o sabie, ca și unui ticălos puterea.”

Să auzim numai de bine!!!

Cornel Bumbu

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate