• Acasa
  • Iași
  • Drumurile din regiunea Moldova, monitorizate cu voluntari
Iași Slider Iasi

Drumurile din regiunea Moldova, monitorizate cu voluntari

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) anunță demararea proiectului ”Adoptă un drum în Moldova”, care are ca obiectiv principal monitorizarea infrastructurii rutiere din regiunea Moldovei, cu precădere a drumurilor județene, esențiale pentru comunitățile rurale defavorizate din județele Botoșani, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

De asemeni, urmărește creșterea gradului de transparență și eficacitate în comunicarea publică a instituțiilor responsabile cu infrastructura rutieră. Proiectul se va realiza prin implicarea comunităților locale din apropierea obiectivelor monitorizate, din mijlocul cărora vor fi atrași voluntarii care vor furniza periodic informații privind starea drumurilor “adoptate”.

Proiectul a apărut din necesitatea de a avea o imagine exactă asupra infrastructurii regionale, în condițiile în care instituțiile responsabile cu starea drumurilor din județele Moldovei ignoră importanța unei comunicări publice responsabile.

Proiectul ”Adoptă un drum în Moldova” va sta la baza unei strategii pilot de monitorizare a politicilor publice privitoare la infrastructura rutieră în Moldova, regiune în care decidenții s-au învățat să nu dea socoteală contribuabililor despre drumurile la care licitația este amânată nejustificat, despre drumurile scoase la licitație și abadonate, despre drumurile licitate la care nu au început lucrările sau despre drumurile la care lucrările trenează fără nici o explicație.

Monitorizarea drumurilor și verificarea informațiilor respective comunicate de autorități vor fi făcute de rețelele de voluntari care se vor forma în comunitățile unde există lucrări de infrastructură.

Proiectul, care se derulează în perioada 15 ianuarie – 14 iunie 2020, va avea ca finalitate o hartă interactivă a drumurilor din Moldova, actualizată periodic cu datele furnizate de voluntari, precum și un Raport asupra stării de fapt a infrastructurii rutiere din regiune, cu un capitol final referitor la prioritățile reale pentru dezvoltarea și modernizarea acestei infrastructuri, realizat de experți în mobilitate socială și economică.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.inovarecivica.fdsc.ro).

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (miscareamoldova.ro) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate