• Acasa
  • Iași
  • AUDIO. Contre pe tema creșelor din municipiul Iași. Există soluții imediate?
Iași Slider Iasi

AUDIO. Contre pe tema creșelor din municipiul Iași. Există soluții imediate?

În această perioadă, Municipiul Iași se confruntă cu un deficit de locuri disponibile în creșe. În prezent, Direcția Creșe de pe raza Municipiului Iași gestionează 11 creșe, cu o capacitate de 39 de grupe, respectiv 975 de locuri pentru copii.

Primăria Municipiului Iași a afirmat, pe fondul declarațiilor din ultima perioadă, că situația deficitului de locuri disponibile în creșe persistă de dinainte de 2015 și că, în ciuda creării de noi locuri pentru copii, deficitul a fost menținut pe fondul creșterii populației Iașului.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași:

Situația înscrierilor din această perioadă a fost îngreunată din cauza lucrărilor de modernizare și extindere a creșelor nr. 1 și nr. 10, lucrări în valoare de 2,9 milioane lei, fără TVA. Începerea lucrărilor la cele două creșe a făcut ca înscrierile în grupele mici ale acestora, cele destinate beneficiarilor noi, să fie blocate, unitățile urmând să funcționeze până la finalizarea lucrărilor doar cu grupele deja ocupate. Oricum, faptul că nu s-au mai înscris beneficiari noi în cele două creșe a creat un deficit suplimentar de circa 100 de locuri disponibile pentru înscriere”, au adăugat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Pe de altă parte, Deputatul Marius Bodea declară că „Situația critică a deficitului de locuri în creșele publice din Municipiul Iași este rezultatul lipsei de preocupare a administrației locale, în frunte cu Primarul Chirica.

În primul rând, criteriul de proximitate, stabilit arbitrar de către primar, este ilegal. Este un abuz, o uzurpare a funcției, în condițiile în care legea prevede explicit că consiliul de administrație al unității școlare, împreună cu conducerea administrativă stabilesc criteriile de selecție. Totodată, este imoral acest criteriu, pentru că nu există în fiecare cartier câte o creșă. Astfel, mulți părinți care locuiesc în oraș sunt nedreptățiți…Apoi, problema de fond este deficitul de locuri în creșele publice. Iar de această situație se face vinovat primarul, împreună cu majoritatea PSD-ALDE-PMP care îl susține în Consiliul Local. La proiectul de buget pe anul acesta, consilierii liberali au propus alocarea de fonduri pentru construcția a două creșe în Municipiul Iași, însă primarul Chirica și cei din PSD-ALDE-PMP s-au opus”, mai spune Marius Bodea.

În replică, Primarul Mihai Chirica a spus că „domnul deputat ar face foarte bine să-și facă treaba în Parlament.”

Despre criteriul de proximitate, Primăria Iași anunță printr-un comunicat de presă că este unul firesc. „În ceea ce privește introducerea criteriului de proximitate printre cele de departajare la înscrierile în creșe, acesta este un criteriu firesc și necesar, fiind folosit și în învățământul preșcolar și cel primar. Criteriul de proximitate are menirea de a menține copiii în creșe cât mai aproape de cartierul în care locuiesc și a fost introdus și ca urmare a faptului că există numeroase persoane care locuiesc în Zona Metropolitană, dar, folosind viza de flotant, ocupă locurile disponibile în creșele din municipiu. Corelat, Direcția Creșe a primit solicitări de înscrieri din partea unor părinți care îndeplinesc în mod real acest criteriu de proximitate, însă nu reușesc să își înscrie copiii în creșa cea mai apropiată, locurile fiind ocupate de persoane din alte zone ale orașului sau chiar din comunele limitrofe.

Există soluții imediate?

Întrebați de reporterii Viva FM dacă există soluții imediate pentru situația deficitului de locuri disponibile în creșele din Iași, atât Primarul Mihai Chirica cât și Deputatul Marius Bodea au vorbit despre construirea unor noi creșe sau găsirea unor spații care ar putea fi amenajate drept creșe. Așadar, problema deficitului de locuri în creșele din municipiu ar putea fi rezolvată abia pentru anul 2020-2021, când vor putea fi disponibile cu circa 200 de locuri de înscriere mai mult decât în prezent.

Primarul Mihai Chirica:

După finalizarea modernizării și extinderii creșelor nr. 1 și 10, estimată peste un an, Hotelul Municipal își va păstra destinația de creșă. Luând în calcul că cele două creșe vor primi atunci din nou înscrieri la grupele mici, adică în jur de 100 de beneficiari, pentru anul 2020 – 2021 vor fi disponibile cu circa 200 de locuri de înscriere mai mult decât în prezent.În paralel, Primăria Municipiului Iași face demersuri pentru identificarea altor spații care pot fi amenajate drept creșe, precum și a unor terenuri pe care să poată fi construite creșe noi. Municipalitatea lucrează la un proiect – tip de creșă, care să poată fi construit rapid în zonele disponibile identificate, prioritate având cartierele în care nu există creșe în prezent”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Iași.

Deputatul PNL Marius Bodea:

Îi solicit (n.r. Primarului Mihai Chirica) anularea de urgență a dispoziției 1217 privind criteriile de departajare a copiilor la înscrierea în creșă, având în vedere caracterul ilegal, imoral și arbitrar al acestei dispoziții, în condițiile în care acest criteriu a fost stabilit după terminarea înscrierilor, iar interpretarea lui poate conduce la discriminări. Îi solicit să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Local propunerile noastre privind construcția a două creșe în Municipiul Iași, la pachet cu propunerea de alocare a sumei de  110.000 de lei pentru achiziționarea de material didactic cu caracter funcțional, cu timp de exploatare mai mic de un an și suma de 110.000 de lei pentru achiziționarea de material didactic cu caracter funcțional, cu timp de exploatare mai mare de un an, pentru cele 11 creșe administrate de Primărie și cei aproximativ 1100 de copii înscriși.”

În actuala perioadă de înscrieri, pentru anul 2019 – 2020 Direcția Creșe a primit 913 de solicitări de înscriere, numărul de locuri disponibile fiind însă de circa 325.

Alina BATCU

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Lasa comentariu

*Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate