• Acasa
  • Iași
  • O nouă întâlnire a Consiliului Național al Rectorilor, la Iași
Iași

O nouă întâlnire a Consiliului Național al Rectorilor, la Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) organizează o nouă întâlnire a  Consiliului Național al Rectorilor, la Iași.

În perioada 7-10 aprilie, vor fi prezenți la Iași rectorii celor 75 de universități membre ale Consiliului Național al Rectorilor. Alături de aceștia vor fi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu; ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Ioan Boloș; consilierul prezidențial pentru educație, Ligia Deca; coordonatori ai structurilor și comisiilor din toate agențiile de finanțare și acreditare din învățământul superior; dar și reprezentanți de la cinci organizații studențești importante la nivel național.

A doua întâlnire a Consiliului Național al Rectorilor, la Iași

Este pentru a doua oară când o întâlnire națională a Consiliului Național al Rectorilor este organizată la Iași de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. Prima a avut loc în 2017, la un an după ce prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a devenit rectorul universității. În prezent, acesta este președinte interimar al CNR. În organizarea evenimentului, Politehnica ieșeană a beneficiat de sprijinul a trei universități de stat din capitala Moldovei: Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa”, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Suntem onorați să organizăm a doua reuniune CNR la interval de cinci ani. Chiar dacă anul acesta Politehnica ieșeană aniversează 85 de ani de existență oficială, nu acesta va fi scopul acestei reuniuni, ci o serie de aspecte acute cu care se confruntă învățământul universitar la sfârșit – oare? – de pandemie și în perspectiva unei noi Legi a Educației. Pe lângă toate aspectele inedite ale acestei reuniuni, care țin de subiectele care vor fi abordate, trebuie să menționez faptul că am adresat invitații, care au fost acceptate cu bucurie, și președintelui Consiliului Național al Rectorilor din Republica Moldova, domnul rector Emil Ceban, precum și domnului rector al Universității Tehnice a Moldovei, profesorului universitar Viorel Bostan. În afara conexiunilor strânse între universitățile românești și cele din Republica Moldova, aceste invitații sunt justificate pe deplin și de contextul actual și nefericit al războiului din Ucraina”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Cele mai importante subiecte despre învățământul universitar, pe lista întâlnirii Consiliului Național al Rectorilor

Întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor
Întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor

Întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor va avea pe agendă cele mai importante subiecte din spațiul public cu privire la învățământul universitar. În primul rând se va discuta despre realizarea unei treceri de la sistemul online de educație la cel on-site, față în față, precum și includerea în noua Lege a Educației, care se află în lucru la Ministerul Educației, a unor prevederi care să permită funcționarea online sau în regim mixt a programelor de studii.

Mai mult, se vor relua discuțiile privind finanțarea învățământului universitar pe cele trei componente: finanțarea de bază, cea suplimentară și cea pentru cercetare. La întâlnirea organizată de TUIASI se va discuta despre participarea universităților la implementarea proiectului România Educată și la implementarea proiectelor incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Un punct important pe agendă va include susținerea universităților din Ucraina, dar și aspecte privind problemele studenților, semnalate de către organizațiile acestora.

În mod special, consider că îmi revine o obligație de onoare să mulțumesc universităților ieșene care au susținut consistent organizarea acestei întâlniri a CNR, universități partenere și prietene ale Politehnicii noastre, și anume Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa», Universității de Științele Vieții «Ion Ionescu de la Brad» și Universității Naționale de Arte «George Enescu»”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Alți invitați ai întâlnirii Consiliului Național al Rectorilor

În cadrul întâlnirii Consiliului Național al Rectorilor  vor fi prezenți și directori din cadrul Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, în delegațiile ce vor fi conduse de miniștri, dar și coordonatori ai structurilor din Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării, ai Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior, Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, Consiliului de Etică și Management Universitar, Autorității Naționale pentru Calificări și de la Sindicatul Alma Mater.

Vă recomandăm să citiți și:

Încă două imobile ieșene ar putea beneficia de renovare energetică

Iașul are de astăzi identitate de brand

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate