Image default
Iași

Caz de malarie la Iași. Un ieşean care călătoreşte frecvent în Africa a fost confirmat cu această boală

Un ieşean care s-a călătoreşte frecvent în Africa a fost confirmat cu malarie. Acesta este primul caz înregistrat în ultimii trei ani la nivelul judeţului Iaşi.

Bărbatul în vârstă de de 59 de ani s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi după ce la două săptămâni de la întoarcerea în ţară a avut simptome specifice acestei boli.

Acesta se întorsese recent din Africa Centrală, unde călătorea frecvent în interes de serviciu. Transportul s-a făcut pe ruta Iaşi – Bucureşti – Istanbul – Douala şi retur.

Acesta prezenta frison şi posibil febră, netermometrizată la domiciliu. Simptomele au fost însoţite de astenie fizică (oboseală) şi vertij (ameţeală). Pacientul a precizat că aceste simptome s-au repetat la 7 zile de la debut, şi anume pe data de 9 iulie 2021. În aceste momente, pacientul este stabil din punct de vedere cardio-respirator, monitorizat permanent şi s-a început tratamentul antimalarie”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

Ieşeanul era imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru ţara de destinaţie, însă nu a urmat tratamentul antimalaric.

Pacientul nu a primit profilaxia cu medicamente antimalarice, care începe cu cel puţin o săptămână înaintea călătoriei şi se încheie la o săptămână după ce persoana s-a întors. Bărbatul nu a primit acest tratament nici în 2019, şi nici în 2021, dar a fost imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru ţara de destinaţie. Spitalul de Boli Infecţioase «Sfânta Parascheva» a fost şi este un element esenţial în sistemul medical ieşean şi naţional, un centru de excelenţă în medicină, care pune pe primul plan pacienţii şi aparţinătorii”, a adăugat managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

Potrivit acestuia, cazurile de malarie sunt relativ rare. Ultimul caz în judeţul Iaşi a fost în 2018

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate