Image default
EXCLUSIV

Caragiale, culegător de perle

A fost și proba de Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2020. Mulți dintre profesori au spus că subiectele nu au fost grele și că ar trebui să nu fie probleme în obținerea unei note de 6 care să asigure promovarea.

E drept că o astfel de notă se poate obține dacă nu te încadrezi în cei 44% din totalul elevilor care poartă eticheta analfabetismului funcțional în România.

N-am văzut încă notele pe care le-au obținut liceenii la examenul maturității în limba maternă, în schimb am citit parte din perlele lor.

Chiar mă întrebam ce-ar fi scris Caragiale, dacă ar fi avut ocazia să le citească.

Probabil ar fi zâmbit destul de trist pe sub mustățile-i celebre, și-ar fi umplut alte câteva zeci de pagini.

Sunt convinsă însă că nu l-ar fi mirat prea mult lipsa cunoștințelor și a abilităților de comunicare ale viitorilor adulți. Pentru că nimic n-ar fi fost nou sub soare pentru el.

Politica e aceeași, ambițiile sunt aceleași, dragul de muncă și învățătură al multora e cam același la mai mult de 100 de ani de când nu mai este.

Faptul că din dramaturg a devenit ,,cel mai mare poet din literatura universală, autor al poeziei ,,Riga Criptyo şi Enigel” probabil că l-ar fi făcut să ridice din sprânceană nițel.

În  schimb faptul că celebra piesă de teatru „O scrisoare pierdută” a apărut doar în urmă cu un an, l-ar fi trecut cu vederea, bucuros că cel care a făcut această datare fusese măcar o dată în viață la teatru ,,cu o gagică”, după cum cu maximum de sinceritate mărturisise în lucrarea de bacalaureat.

Faptul că viitorii absolvenți de liceu par să cunoască realitatea și de prin primării și nu doar de prin cluburi (după cum vădește un pasaj din altă lucrare: „Scrisoarea a fost pierdută de aia care căuta distracţie şi pe la primărie. Ca-n zilele noastre, umblă ăştia după bani şi după funcţii, n-ai treabă”) mă gândesc că l-ar fi surprins plăcut.

Poate că familiaritatea cu care tinerii lui urmași vorbesc despre el nu l-ar fi deranjat, dar faptul că din scriitor par a-l fi dus în zona compozitorilor de piese ce se cântă prin teatre l-ar fi nedumerit puțin.

Căci aceasta este una dintre afirmațiile regăsite în tezele de bacaluareat anul acesta. ”Este de o impresionantă valoare muzicală această piesă a lui nea Fănică ea se poate cânta pe la teatre”.

Ce mai!… Poet, compozitor, contemporan și multe altele a fost I.L. Caragiale la bacaluareatul de anul acesta…

Nici nu mai știi ce-i de făcut, să-i fie bine tinerei generații  de absolvenți…

Să râzi, să plângi să le pui etichete de mai mult sau mai puțin analfabeți, să-i privești cu îngăduință, să-i cerți, să-i accepți așa cum sunt și să-i trimiți să învețe muncind, dacă nu pot învăța studiind…

Să faci politici coerente în educație, să lași loc și de puțină predictibilitate, să crești nivelul de pregătire al profesorilor prin perfecționări reale…

Chiar nu știi care-i soluția… Singurul lucru sigur e că liceenii aceștia sunt produsul nostru, al adulților din școală, din societate, de acasă.

prof. Adriana Nichitean

 

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate