Image default
Neamt Slider Neamt

Camera de Comerț și Industrie Neamț alături de producătorii autohtoni

Preocupată în permanență de consultarea mediului de afaceri din județ și promovarea propunerilor colectate, Camera de Comerț și Industrie Neamț a rezumat o serie de aspecte desprinse din starea economică a județului.

Mai mult decât în celelalte regiuni, județele din Nord-Est, confruntate cu o criză medicală majoră cauzată de repatrierea concetățenilor  muncitori pe alte meleaguri, sunt destabilizate de restricțiile impuse în ultima perioadă.

Cu 1.182 firme care au solicitat ajutorul de șomaj tehnic pentru un număr  de 8.304 salariați aferent lunii martie și 1.281 firme cu 11.041 salariați pentru luna aprilie, județul Neamt resimte din plin această oprire a economiei.

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie apreciază că la aceasta se va adăuga scăderea generată de recesiunea economică mondială, ce se prefigurează ținând cont de descreșterile anunțate ale marilor puteri economice mondiale.

Experții spun că pe viitor, piața chineză, principalul exportator al lumii, va fi privită cu destul de multe rezerve, ceea ce deschide o oportunitate uriașă de export pentru producătorii autohtoni.

Oferta adresată țărilor din Uniunea Europeană, beneficiare a cel puțin 70 % din exportul județului Neamț, va fi probabil cu mult mai atractivă, fiind mai apropiată de piața de desfacere, de clientul final.

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie Neamț apreciază că evoluția exporturilor județului va depinde de 2 factori principali – modul în care partenerii din Uniunea Europeană, în principal Germania, Italia și Franța își vor reveni din punct de vedere economic, precum și modul în care statul român va interveni în susținerea firmelor exportatoare sau cu potențial de export.

La sesizarea Camerei de Comerț și Industrie Neamt, Camera Națională a înaintat Guvernului o propunere de modificare a Ordonantei privind Programul IMM INVEST, prin eliminarea ipotecii mobiliare asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activităţii beneficiarului, introducând o garanție proporțională cu procentul de garantare și eliminarea obligativității deținerii unui certificat pentru stare de urgență emis de Ministerul Economiei.

Specialiștii nemțeni susțin că o măsură bună pentru încurajarea exporturilor ar fi acordarea de finanțări nerambursabile pentru creșterea competitivității produselor, atât din fonduri guvernamentale, cât și din cele europene în paralel cu finanțarea cercetării.

Alte măsuri pe care Guvernul ar trebui să le ia în acest sens ar fi reducerea impozitelor pentru firmele care integrează soluții de tehnologia informației și comunicațiilor și subvenționarea accesului la rețelele de telecomunicații pentru toate firmele.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate