• Acasa
  • Iași
  • AUDIO EXCLUSIV | Învingători în ciuda dizabilităților. Realitățile din Nord-Estul țării
Iași Slider Iasi

AUDIO EXCLUSIV | Învingători în ciuda dizabilităților. Realitățile din Nord-Estul țării

Statisticile de la nivel naţional arată că peste 850.000 de persoane suferă de handicap, iar cifrele sunt în creştere de la un an la altul. Dintre acestea, aproape 98% se află în îngrijirea familiilor, iar 2% se afla în instituţii publice. Reporterii VIVA FM vă prezintă, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, realitățile din Nord-Estul României.

O viață în centrele statului

Au fost abandonați o dată, iar statul continuă să îi ajute astfel încât viața lor, după împlinirea vârstei majoratului, să nu se transforme într-o dramă. Au părăsit sistemul de protecție a copilului, însă nu au ajuns în stradă, chiar dacă nu au continuat să învețe, pentru că handicapul de care suferă nu le permite asta.

Pentru ei, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a găsit o soluție. Centrul de abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Lucie Lecomte, dar și în locuința maxim protejată Sfântul Foca. Sunt coordonate de Carmen Marcela Pohoață, funcționează din 2019 și reprezintă, practic, colacul de salvare al acestor oameni.

 

 

32 de tinerii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 25 și 48 de ani, care au crescut în centrele de plasament, au trecut, mai întâi, pe la centrul de incluziune socială, acolo unde și-au format abilitățile și deprinderile de bază și, mai mult decât atât, au fost ajutați să se angajeze.

 

 

 

Cinci tinere fac curățenie la o sala de sport, iar 10 lucrează la o firmă care fabrică saci. Alții lucrează în comerț. Au găsit empatie, atenție și sprijin la angajatori precum Oana Ursanu.

 

 

 

Conform legii, beneficiarii Centrului de abilitare și reabilitare plătesc o contributie lunară, care porneste de la 85% din 900 de lei, gradual în funcție de vechimea la locul de muncă. E o forma de responsabilizare, de stimulare pentru păstrarea locului de muncă, de încurajare să aibă o viață independentă și să fie integrați în comunitate.

Învingător în ciuda dizabilităților

Răzvan are 25 de ani şi în ciuda sindromului de care suferă, având probleme locomotorii, a ajuns să fie un student eminent, iar acum face masterul la „Management în Contextul Globalizării”.

Visul meu este ca în continuare să fiu o voce a persoanelor cu dizabilităţi, pentru că în România mai trebuie dezvoltat. Pe partea profesională aş vrea să fac ceva pe management, sau dacă nu… să fiu o voce pentru aceste persoane şi la Parlament”, a spus Răzvan.

Având probleme locomotorii, de multe ori nu a reuşit să intre în instituţii din lipsa unei rampe de acces pentru astfel de persoane.

Adică vrei să pleci de acasă din punctul A şi să ajungi în punctul B, dar pană acolo sunt o grămada de obstacole”, explică tânărul.

 

Pe străzi la vârsta de doi ani

A fost abandonat de familie la vârsta de doi ani. Un specialist de la Fundaţia „Star of Hope” l-a înfiat pe Răzvan, iar cu ajutorul fundaţiei l-a operat de 6 ori. Acum, tânărul se poate descurca mult mai uşor.

 

 

Noi suntem atenţi şi cu părinţii. Oferim servicii şi pentru părinţi, pentru că ei au nevoie să treacă de această fază de negare. Primesc terapie psihologică şi consiliere pentru a fi puternici şi pentru a merge mai înainte”, explică Aurora Vatamaniuc, director Fundaţia „Star Of Hope” Iaşi.

Lupta cu prejudecățile, cea mai grea

Ziua Persoanelor cu Dizabilități, 3 decembrie, este marcată în județul Suceava printr-o serie de activități online care arată că obiectivul principal este promovarea înțelegerii de către opinia publică a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.

Încercăm să conștientizăm publicul larg, prin acțiunile noastre, cu privire la importanța schimbării de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Mesajul nostru rămâne același, ca de fiecare dată: Să recunoaștem abilitatea din orice dizabilitate” a spus CREȚULEAC.

Ea consideră că, dacă multe dintre afecţiunile pe care le au pot fi rezolvate medical, mult mai dificilă este lupta cu mentalităţile și prejudecăţile oamenilor, precum și diferitele limitări pe care le impune societatea.

 

 

Prejudecăţile cu privire la persoanele cu dizabilităţi sunt atât de adânc întipărite în mentalul şi obiceiurile oamenilor, încât, în ciuda multor campanii de informare, a unor progrese realizate din punct de vedere medical, ele încă limitează eforturile de recuperare şi integrare a persoanelor cu dizabilități.

Specialiștii consideră că este necesară o schimbare fundamentală de mentalitate, astfel încât persoana cu dizabilităţi să se simtă şi să fie tratată ca un om normal, chiar dacă fizic sau psihic are unele deficienţe.

Noi le atribuim tot felul de etichete şi interdicţii, așa încât înainte de a pretinde o recuperare la personale cu dizabilităţi, avem mult de lucru la propriile noastre mentalităţi” a concluzionat NADIA CREȚULEAC.

Sprijin din partea statului și a instituțiilor europene

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, pune în aplicare noile metodologii privind acordarea drepturilor la transportul interurban al persoanelor cu handicap.

Acestea – alături de părinte, tutore sau persoana care se ocupă de creștere și îngrijire – își pot exprima opțiunea pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul.

Numărul de călătorii pentru care se decontează carburant, în cursul unui an, nu poate depăși 24 călătorii pentru persoana cu handicap grav și 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat.

Șefa DGASPC Suceava NADIA CREȚULEAC a declarat că cererea de decontare se depune la sediul instituției, în termen de 60 zile de la efectuarea călătoriei și trebuie însoțită de bonurile fiscale de carburant.

Un alt demers în favoarea persoanelor cu dizabilități este eliberarea Cardurilor Europene de Dizabilitate, pe siteul instituției fiind postat formularul care poate fi completat de către persoana în cauză sau reprezentantul legal al acesteia.

Cardul European pentru Dizabilitate este documentul care dă dreptul persoanelor cu dizabilităţi la acces gratuit la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber în statele membre ale Uniunii Europene participante la proiectul Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România și Europa.

Titularii de card care călătoresc în alte state vor avea acces, în aceleași condiții ca și cetățenii cu dizabilități ai statului respectiv, la anumite drepturi, permițând astfel un tratament egal și facilitând mobilitatea în spațiul european.

Până în prezent, la DGASPC Suceava au fost primite 80 cereri în acest sens.

Vă recomandăm să citiți și:

AUDIO | Proiectul „Masa calda pentru elevi” în Nordul Moldovei: Un fruct și un sandwich

REPORTAJ VIDEO | Omul care dă ora exactă, în Capitala Moldovei, din ’77: „Timpul este sămânța universului”

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate