Image default
Iași

Administraţia Fondului Cultural Naţional a lansat sesiunea de finanţare a proiectelor editoriale

Ministerul Culturii informează că Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a lansat, pe data de 2 mai 2020, sesiunea de finanţare a proiectelor culturale, bugetul alocat prin subvenţie de la minister fiind de 800.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, au fost stabilite trei secţiuni în cadrul cărora se pot propune proiecte: carte (inclusiv ediţii critice), reviste şi publicaţii culturale, ediţii de poezie.

„Conform informării AFCN, au fost definite priorităţi specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorităţi pentru a putea obţine punctajul maxim. Criteriile de eligibilitate sunt: contribuţia de 10% şi tirajul minim obligatoriu”, precizează sursa citată.

Titlurile editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanţare.

Având în vedere constrângerile bugetare, Consiliul AFCN a decis că nu sunt eligibile revistele publicate de uniunile de creaţie membre ANUC finanţate în baza legii nr. 136/2015, art. 1 (1).

Între 2 şi 31 mai pot propune proiecte edituri şi redacţii de publicaţii culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi editoriale şi/sau persoane juridice de drept public.

Ministerul Culturii informează că prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021, a lansat pe 1 aprilie a doua sesiune a apelului „Consolidarea antreprenoriatului cultural şi dezvoltarea audienţei şi a publicului”. Termenul de depunere este 1 iulie.

„Prin acest Program se urmăreşte crearea de locuri de muncă, organizarea de activităţi de artă contemporană, creşterea numărului de participanţi la activităţile culturale, sprijinirea IMM-urilor din sectorul cultural, dezvoltarea de competenţe şi expertiză la locul de muncă, abordarea inovativă a patrimoniului cultural sau producţii referitoare la minorităţi sociale, etnice şi culturale”, precizează ministerul.

În comunicat se reaminteşte că a început procedura pentru alocarea unei sume de 2 milioane de lei din bugetul Ministerului Culturii pentru a achiziţiona lucrări de artă contemporană, o soluţie de sprijin pentru artiştii români, dar şi o investiţie pe termen lung, în artă, a statului român.

Măsurile de finanţare a sectorului cultural – creativ, afectat grav în această perioadă, vin după ce, la finalul lunii martie, AFCN a încheiat o altă rundă de finanţare, în valoare de 12.500.000 lei, dedicată proiectelor din domenii precum: arte vizuale, teatru, muzică, dans, artă digitală şi noile medii, intervenţie culturală, educaţie prin cultură, promovarea culturii scrise, proiecte cu caracter repetitiv, patrimoniu cultural material, patrimoniu cultural imaterial, se arată în comunicat.

De asemenea, Ministerul Culturii a încheiat, pe 30 aprilie, apelul de finanţare prin programul Acces Online 2020, în valoare de 1.000.000 lei, pentru proiecte culturale digitale.

„Toate măsurile pe care le-am luat şi pe care dorim să le continuăm fac parte din strategia de a construi o cultură puternică şi sustenabilă care să facă faţă tuturor provocărilor. Analizăm orice propunere care poate fi integrată în în solicitările noastre către ministerele de resort. Scopul este acela de a nu lăsa pe nimeni fără sprijin”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, citat în comunicat.

ARTICOLE ASEMANĂTOARE

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor Accept Nu accept

Politica de confidentialitate